settings icon
share icon
Въпрос

Защо е важно разбирането на Библията?

Отговор


Разбирането на Библията е важно, защото Библията е Божието Слово. Когато отваряме Библията, ние четем Божието послание към нас. Какво би могло да бъде по-важно от разбирането какво има да ни каже Твореца на вселената?

Търсим разбиране на Библията поради същата причина, поради която човек се опитва да разбере любовно писмо от своята любима. Бог ни обича и желае да възстанови нашето взаимоотношение с Него (Матей 23:37). Бог споделя Своята любов към нас в Библията (Йоан 3:16; 1 Йоаново 3:1;4:10).

Търсим разбиране на Библията поради същата причина, поради която войникът се опитва да разбере заповедта от своя командир. Подчиняването на Божиите заповеди Му донася почит и ни ръководи по житейския път (Псалом 119). Тези заповеди се намират в Библията (Йоан 14:15).

Търсим разбиране на Библията поради същата причина, поради която монтьорът се опитва да разбере наръчник по поправяне. Нещата се развалят в този свят, а Библията не само диагностицира проблема (греха), но също посочва и решението (вярата в Христос). „Защото заплатата на греха е смърт; а Божията дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ“ (Римляни 6:23).

Търсим разбиране на Библията поради същата причина, поради която шофьорът се опитва да разбере пътните знаци. Библията ни дава упътване през живота като ни показва пътя на безопасността и мъдростта (Псалом 119:11, 105).

Търсим разбиране на Библията поради същата причина, поради която някой на пътя на бурята се опитва да разбере прогнозата за времето. Библията предсказва какви ще бъдат последните времена, произнасяйки ясно предупреждение за предстоящото наказание (Матей 24-25) и как да го избегнем (Римляни 8:1).

Търсим разбиране на Библията поради същата причина, поради която запален читател се опитва да разбере книгите на любимия си автор. Библията ни разкрива личността и славата на Бог, както е изразена в Неговия Син, Исус Христос (Йоан 1:1-18). Колкото повече четем и разбираме Библията, толкова по-отблизо познаваме Автора.

Докато Филип пътувал за Газа Светият Дух го завел при мъж, който четял откъс от Исая. Филип се приближил до човека, видял какво той четял и попитал този много важен въпрос: „Разбираш ли това, което четеш?“ (Деяния 8:30). Филип знаел, че разбирането било отправната точка за вярата. Без разбиране на Библията не можем да я прилагаме, да й се подчиняваме, нито да й вярваме.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо е важно разбирането на Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries