settings icon
share icon
Въпрос

Аз съм кръстен небиблейски. Трябва ли да бъда кръстен отново?

Отговор


Библията е много ясна за кръщението. Има две положения, които трябва всички ние да разберем. (1) Кръщението трябва да се случи след като човек е приел Исус Христос за Спасител, повярвал в Него единствено за спасение. (2) Кръщението трябва да бъде чрез потапяне. Думата „кръщавам“ буквално означава „да потопя/потъна във вода“. Кръщението чрез потапяне е единственият начин за кръщение, който подходящо илюстрира какво символизира кръщението – умирането на вярващите, погребването им с Христа и възкръсването им за нов живот (Римляни 6:3-4).

Като имаме предвид тези две положения, какво става с онези, които са кръстени небиблейски? За целите на яснотата, нека ги разделим на две категории също. Първо, онези, които са кръстени преди да са станали християни. Обичайни примери за това включват тези, които са кръстени като бебета и тези, които са кръстени по-късно през живота, но не са познавали истински Исус като Спасител, когато са били кръстени. При тези случаи, да, такъв човек определено трябва да бъде кръстен отново. Отново, Библията разкрива, че кръщението е акт, последващ спасението. Символизмът на кръщението се загубва, ако човекът не е изпитал истински спасението чрез вяра в Исус Христос.

Второ, онези, които са кръстени след повярването в Христос, но по начин, различен от потапянето. Този въпрос е малко по-труден. Може да се спори, че такъв човек не е получил истинско кръщение. Ако начинът е бил поръсване или поливане, той не се вмества в основното определение на „кръщавам“, „да потопя“. Библията, обаче, никъде не посочва специално случай на някой, който е бил „кръстен“, но не потопен. Въпросът, тогава, трябва да бъде разглеждан индивидуално. Вярващ, който е бил кръстен небиблейски, трябва да помоли Господ за мъдрост (Яков 1:5). Ако съвестта на вярващия не е сигурна, ще е най-добре той да бъде кръстен отново, за да успокои съвестта си (Римляни 14:23).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Аз съм кръстен небиблейски. Трябва ли да бъда кръстен отново?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries