settings icon
share icon
Въпрос

Какво е библейска типология?

Отговор


Типологията е специален вид символизъм. Символ е нещо, което представлява нещо друго). Можем да определим един образ като „пророчески символ“, защото всички образи представляват неща от бъдещето. По конкретно, тип в Св. Писание е личност или нещо в Стария Завет, който е сянка на личност или нещо в Новия Завет. Например, потопът в дните на Ной (Битие 6-7) се използват като тип са кръщението в 1 Петрово 3:20-21. Думата за тип, която ап. Петър използва е образ.

Когато казваме, че някой е образ на Христос, ние всъщност казваме, че този човек в Стария Завет има поведение, което се съпоставя с характера или делата на Исус в Новия Завет. Когато казваме, че нещо е „типично“ за Христос, ние казваме, че предмет или събитие в Стария Завет може да бъде разглеждано като представящо определено качество на Господ Исус.

Св. Писание само определя няколко старозаветни събития като образи за Христовото изкупление като например, скинията, жертвената система и Пасхата. Старозаветната скиния е представена като образ в Евреи 9:8-9: The Old Testament tabernacle is identified as a type in Hebrews 9:8-9: “външната скиния, която е образ на сегашното време”. Влизането на първосвещеника в светая светих на храма веднъж годишно е предобраз на застъпничество на Христос, като нашия Първосвещеник. След това, завесата на скинията е казано, че е образ на Христос (Евреи 10:19-20) в това, че Неговата плът беше разкъсана (както и завесата на храма в момента на Неговото разпятие) за да осигури достъп до Божието присъствие на онези, които са покрити от Неговата жертва.

Цялата жертвена система се разглежда като образ в Евреи 9:19-26. Елементите на „първия завет“ се посвещават с кръвна жертва; тези елементи са наречени „образите на небесните неща“ и „образ на истинското“ (ст. 23-24). Този пасаж учи, че старозаветните жертви изобразяват последната жертва на Христос за греховете на света. Пасхата също е образ на Христос, според 1 Кор. 5:7: „Христос, нашата Пасха, беше заклан за нас“. Откритието как събитията на Пасхата ни учат за Христос е наистина богато и възнаграждаващо изучаване.

Трябва да разграничим разликата между илюстрация и образ. Образ е нещо, което е посочено като такъв в Новия Завет. Ако един изследовател на Библията намира връзки между старозаветни истории и животът на Христос, това са по-скоро илюстрации, а не образи. С други думи, типологията на образите се определя от самото Св. Писание. Святият Дух е вдъхновил образите; илюстрациите и аналогиите са резултат на човешки изследвания. Например, много хора виждат паралели между Йосиф (Битие 37-45) и Исус. Унижението и по-късното прославяне на Йосиф изглежда, че кореспондират със смъртта и възкресението на Христос. Въпреки това, Новият Завет никъде не използва Йосиф като образ за Христос; затова историята на Йосиф е по-скоро илюстрация, а не образ или прототип на Христос.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е библейска типология?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries