settings icon
share icon
Въпрос

Как мога да се науча да вярвам в Бог?

Отговор


Не можем да вярваме на някого, когото не познаваме, и това е тайната да се научим да се доверяваме на Бог. Когато някой каже: „Довери ми се“, ние имаме една от две реакции. Или можем да кажем: „Да, ще ти се доверя“, или можем да кажем: „Защо трябва?“ В случая с Бог доверяването на Него следва естествено, когато разберем защо трябва да Му се доверим.

Основната причина да трябва да вярваме на Бог е, че Той заслужава нашето доверие. За разлика от хората, Той никога не лъже, никога не пропуска да изпълни обещанията Си. „Бог не е човек, та да лъже, Нито човешки син, та да се разкае; Той каза, и няма ли да извърши? Той говори и няма ли да го тури в действие?“ (Числа 23:19; Псалом 89:34). За разлика от хората, Той има властта да приведе в действие Своите планове и цели. Исая 14:24 ни казва: „Господ на Силите се закле, казвайки: Непременно, както намислих, така ще стане, И както реших, така ще стои“. Нещо повече, Неговите планове са съвършени, святи и праведни, и Той работи всички неща да са за доброто на онези, които Го обичат и са призовани според Неговата свята цел (Римляни 8:28). Ако се опитаме да познаем Бог чрез Неговото Слово, ще видим, че Той заслужава нашето доверие, и нашата вяра в Него ще нараства ежедневно. Да го познаваме е да Му вярваме.

Можем да се научим да вярваме на Бог като виждаме как Той е доказал Себе Си като заслужаващ доверие в живота ни и в живота на другите. В 3 Царе 8:56 четем: „Благословен да бъде Господ, Който успокои людете Си Израиля според всичко що е обещал. Не пропадна ни едно от всичките добри обещания, които даде чрез слугата Си Моисея.“ Записът на Божиите обещания е там в Неговото Слово за всички да видят, както и записът на тяхното изпълнение. Историческите документи доказват тези събития и говорят за Божията вярност към Неговия народ. Всеки християнин може да даде лично свидетелство за Божията надеждност като виждаме Неговото дело в живота ни, изпълняването на обещанията Му да спаси душите ни и да ни използва за Своите цели (Ефесяни 2:8-10), и да ни утеши с мира, който прониква в цялото разбиране докато тичаме в състезанието, което е планирал за нас (Филипяни 4:6-7; Евреи 12:1). Колкото повече изпитваме Неговата благодат, вярност и благост, толкова повече Му вярваме (Псалом 100:5; Исая 25:1).

Трета причина да вярваме на Бог е, че наистина нямаме смислена алтернатива. Трябва ли да вярваме на себе си или на другите, които са греховни, непредсказуеми, ненадеждни, имат ограничена мъдрост и които често правят лоши избори и взимат грешни решения, разлюляни от емоции? Или да се доверим на всемъдрия, всезнаещ, всемогъщ, благ, милостив, любящ Бог, който има добри намерения за нас? Изборът трябва да е очевиден, но ние не се доверяваме на Бог, защото не Го познаваме. Както вече заявихме, не можем да се надяваме да повярваме на някого, който по същество е непознат за нас, но това е лесно поправимо. Бог не е направил Себе Си трудне за намиране или познаване. Всичко, от което се нуждаем, за да познаем Бог, Той милостиво е направил достъпно за нас в Библията, Неговото свещено Слово за Неговите хора. Да познаваме Бог е да Му вярваме.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как мога да се науча да вярвам в Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries