settings icon
share icon
Въпрос

Какво е истинското благовестие?

Отговор


Истинското благовестие е добрата новина, че Бог спасява грешниците. Човек по природа е грешен и отделен от Бога без надежда за изцеление на тази ситуация. Но Бог е осигурил средството за човешкото изкупление със смъртта, погребването и възкръсването на Спасителя, Исус Христос.

Думата „благовестие“ буквално означава „добра новина“. Но за да разберем истински колко добра е тази новина, трябва първо да разберем лошата новина. В резулт от грехопадението на човека в Едемската Градина (Битие 3:6), всяка част от човека – неговите ум, воля, емоции и плът са били покварени от греха. Поради човешката греховна пророда, той не търси и не може да търси Бог. Той няма желание да дойде при Бог и всъщност умът му е враждебен към Бог (Римляни 8:7). Бог е заявил, че човешкият грях го обрича на вечност в ада, отделен от Бога. В ада човек плаща наказанието за греха срещу святия и праведен Бог. Това би било наистина лошата новина, ако нямаше лек.

Но с благовестието Бог в Своята милост е осигурил този лек, заместител за нас – Исус Христос, който дошъл да заплати наказанието за нашия грях чрез Своята саможертва на кръста. Това е същността на благовестието, което Павел проповядвал на коринтяните. В 1 Коринтяни 15:2-4 той обяснява трите елемента на благовестието – смъртта, погребването и възкръсването на Христос вместо нас. Нашата стара природа е умряла с Христос на кръста и била погребана с Него. После ние сме възкръснали с Него за нов живот (Римляни 6:4-8). Павел ни казва да „се държим твърдо“ за това истинско благовестие, единственото, което спасява. Вярването в някое друго благовестие е напразна вяра. В Римляни 1:16-17 Павел също заявява, че истинското благовестие е „Божията сила за спасение на всеки, който вярва“, с което той има предвид, че спасението се постига не чрез човешки усилия, а по Божия благодат чрез дара на вярата (Ефесяни 2:8-9).

Поради благовестието, чрез Божията сила онези, които вярват в Христос (Римляни 10:9), са не просто спасени от ада. Всъщност ни е дадена напълно нова природа (2 Коринтяни 5:17) с променено сърце и нови желание, воля и отношение, които са изявени в добри дела. Това е плодът, който ражда в нас Светият Дух със Своята сила. Делата никога не са средството за спасение, а са доказателството за него (Ефесяни 2:10). Тези, които са спасени от Божията сила, винаги ще показват свидетелството за спасението с променен живот.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е истинското благовестие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries