settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява истинското приятелство според Библията?

Отговор


Господ Исус Христос ни е дал определението за истински приятел: „Никой няма по-голяма любов от това щото да даде живота си за приятелите си. Вие сте Ми приятели, ако вършите онова, което ви заповядвам. Не ви наричам вече слуги, защото слугата не знае що върши Господарят му; а вас наричам приятели, защото ви явявам всичко що съм чул от Отца Си" (Йоан 15:13-15). Исус е чистият пример за истински приятел, тъй като е положил живота си за Своите „приятели". Също всеки може да стане Негов приятел като повярва в Него като свой личен спасител и се новороди и получи нов живот в Него.

Има пример за истинско приятелство между Давид и сина на Саул, Йонатан, който въпреки преследването от баща му Саул на Давид и опита му да го убие, защитил своя приятел. Можете да намерите тази история в 1 Царе от глава 18 до глава 20. Някои подходящи пасажи са 1 Царе 18:1-4; 19:4-7; 20:11-17, 41-42.

Притчи е друг добър източник на мъдрост относно приятелите. „Приятел обича всякога и е роден, като брат за във време на нужда" (Притчи 17:17). „Човек, който има много приятели намира в това погубването си; Но има приятел, който се държи по-близко и от брат" (Притчи 18:24). Въпросът тук е, че за да има приятел, човек трябва да бъде приятел. „Удари от приятел са искрени, а целувки от неприятел — изобилни" (Притчи 27:6). „Както желязо остри желязо,така и човек остри лицето на приятеля си" (Притчи 27:17).

Принципът на приятелството също се открива при Амос. „Ще ходят ли двама заедно освен по съгласие?" (Амос 3:3). Приятелите са единомислещи. Приятел е някой, на който можеш да се довериш с пълна вяра. Приятел е някой, когото уважаваш и който те уважава, не въз основа на достойнство, а основано на единомислие.

Накрая, истинското определение за приятел идва от апостол Павел: „Защото едва ли ще се намери някой да умре даже за праведен човек; при все че е възможно да дръзне някой да умре за благия; но Бог препоръчва Своята към нас любов в това, че,когато бяхме още грешници, Христос умря за нас" (Римляни 5:7-8). „Никой няма по-голяма любов от това щото да даде живота си за приятелите си" (Йоан 15:13). Ето, това е истинско приятелство!

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява истинското приятелство според Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries