settings icon
share icon
Въпрос

Какво е тринитарианство? Съответствува ли тринитарианството на Библията?

Отговор


Тринитарианството е учението, че Бог е триединен, че Той е разкрил Себе си в три равни и еднакви по вечност Личности. За подробно библейско изложение на Троицата, вижте нашата статия, която показва какво учи Библията за Троицата. Целта на тази статия е да обсъди важността на тринитарианството по отношение на спасението и християнския живот.

Често ни задават въпроса: „Трябва ли да вярвам в Троицата, за да съм спасен?” Отговорът е и да и не. Дали един човек трябва да разбира напълно и да е съгласен с всеки аспект на тринитарианството, за да бъде спасен? Не. Има ли аспекти на тринитарианството, които играят ключова роля за спасението? Да. Например, божествеността на Христос е от голяма важност за доктрината на спасението. Ако Исус не беше Бог, Неговата смърт не можеше да плати безграничното наказание на греха. Само Бог е безграничен – Той няма начало и край. Всички други създания, включително и ангелите, са ограничени във времето; те са били сътворени в определен момент. Само смъртта на безкрайно Същество можеше да изкупи греха на човечеството през вечността. Ако Исус не беше Бог, Той не можеше да бъде Спасителят, Месията, Божият Агнец, който отнася греха на света (Йоан 1:29). Небиблейският възглед за божествеността на Христос води до погрешен възглед за спасението. Всеки „християнски” култ, който отрича истинската божественост на Христос, учи, че ние трябва да добавим своите собствени дела към Христовата смърт, за да бъдем спасени. Истинската и пълна божественост на Христос, което е един аспект на тринитарианството, опровергава тази концепция.

В същото време, признаваме, че има някои истински вярващи в Христос, които не се придържат към пълно тринитарианство. Макар да отхвърляме модализма, не отричаме, че някой може да бъде спасен, докато твърди, че Бог не е три личности, а просто се е открил в три „форми”. Троицата е тайна, която никое ограничено човешко същество не може да разбере напълно или съвършено. За да приемем спасението, Бог иска от нас да уповаваме в Исус Христос, въплътения Бог, като Спасител. За да приемем спасението, Бог не изисква пълно придържане към всяко правило на здравото библейско богословие. Не, спасението не изисква пълно разбиране и съгласие с всички аспекти на тринитарианството.

Ние силно твърдим, че тринитарианството е доктрина, която почива върху Писанията. Догматично прогласяваме, че е от ключово значение да разбираме и вярваме в библейското тринитарианство, за да разберем Бога, спасението и Неговото дело в живота на вярващите. Но също има набожни хора, истински последователи на Христос, които имат известни несъгласия с аспекти на тринитарианството. Важно е да помним, че не се спасяваме чрез съвършени доктрини. Спасяваме се като уповаваме в нашия съвършен Спасител (Йоан 3:16). Трябва ли да вярваме в някои аспекти на тринитарианството, за да бъдем спасени? Да. Трябва ли напълно да се съгласяваме с всички негови страни, за да бъдем спасени? Не.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е тринитарианство? Съответствува ли тринитарианството на Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries