settings icon
share icon
Въпрос

Трихотомия или дихотомия - кой възглед е правилен?

Отговор


Библията учи, че човечеството притежава физическо тяло, душа и дух. По отношение на това как тези аспекти на човешката природа се свързват помежду си, има четири основни теории. Два от възгледите, антропологичният монизъм и антропологичният хиломорфизъм, се занимават предимно с това как трите аспекта на човечка се комбинират, за да формират човешката природа. Другите два модела, дихотомия (антропологичен дуализъм) и трихотомия, се занимават с разграничението между човешката душа и човешкия дух. Разграничението между материалния (физически) и нематериалния (духовен) аспект на човешката природа е ясен. Разграничението между двата нематериални аспекта на човешката природа е по-трудно.

Въпреки че има библейски стихове, които използват термините душа и дух взаимнозаменяемо (Матей 10:28; Лука 1: 46–47; 1 Коринтяни 5: 3; 7:34), други библейски пасажи не представят душата и духа като точно едно и също нещо. Има и пасажи, които намекват за разделянето между душата и духа (Римляни 8:16; 1 Солунци 5:23; Евреи 4:12). Евреи 4:12 гласи: „Защото Божието слово е живо, действено, по-остро от всеки меч, остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка и издирва помислите и намеренията на сърцето. " Този стих ни казва две неща: (1) има разделителна точка между душата и духа и (2) разделителната точка e долувима само за Бог. Като се имат предвид всички тези стихове, нито дихотомичните, нито трихотомните интерпретации не могат да бъдат изрично доказани. Нематериалният аспект на човешката природа включва ли душа и дух? Да. Абсолютно еднакви ли са душата и духът (дихотомия) или тясно свързани, но отделни (трихотомия)? Неясно.

Тези, които вярват, че човешката природа е трихотомия, обикновено вярват в следното: физическото тяло е това, което ни свързва с физическия свят около нас, душата е същността на нашето същество, а духът е това, което ни свързва с Бог. Ето защо за неспасените може да се каже, че са духовно мъртви (Ефесяни 2: 1; Колосяни 2:13), в същото време те са физически и „душевно“ живи. Тези, които вярват, че човешката природа е двойна, биха имали същото разбиране за тялото, но биха разглеждали духа като част от душата, която се свързва с Бог. И така, въпросът за дихотомията срещу трихотомията е по същество дали душата и духът са различни аспекти на нематериалната човешка природа, или дали духът е просто част от душата, като душата е цялата нематериална част от човешката природа.

Трихотомия срещу дихотомия на човека – кой възглед е правилен? Изглежда, че е неразумно да бъдеш догматичен. И двете теории са библейски правдоподобни. Нито едно от тълкуванията не е еретично. Това е може би проблем, който не можем да разберем напълно с нашите ограничени човешки умове. Това, в което можем да сме сигурни, е, че човешката природа се състои от тяло, душа и дух. Дали душата и духът са едно цяло, или са някак различни, не е въпрос, който Бог е избрал да изясни напълно в Словото Си. Независимо дали вярвате в дихотомията или трихотомията, принасяйте тялото си като жива жертва (Римляни 12: 1), благодарете на Бог, че е спасил душата ви (1 Петър 1: 9) и се покланяйте на Бог с дух и истина (Йоан 4: 23– 24).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трихотомия или дихотомия - кой възглед е правилен?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries