settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за транссексуализма?

Отговор


Транссексуализмът, известен също като трансджендъризъм, е разстройство на половата идентичност или полова дисфория. Това е усещането, че вашият биологичен/генетичен/физиологичен пол не съвпада с пола, с който се идентифицирате и/или се възприемате. Транссексуалните често се описват като „в капан“, в тяло, което не съответства на истинския им пол. Те често практикуват трансвестизъм/трансвестицизъм и могат също да потърсят хормонална терапия и/или операция за смяна на пола, за да приведат телата си в съответствие с техния пол, който възприемат.

Библията никъде не споменава изрично транссексуалността или не описва някого като притежаващ транссексуални чувства. Въпреки това, Библията има какво да каже за човешката сексуалност. Най-основното за нашето разбиране за пола е, че Бог е създал два (само два) пола: „мъжки и женски Той ги създаде“ (Битие 1:27). Всички съвременни спекулации относно многобройните полове или подвижността на пола — или дори „континуум“ на пола с неограничени полове — са чужди на Библията.

Най-близо до транссексуалността в Библията се отнасят текстовете където се осъжда хомосексуалността (Римляни 1:18–32; 1 Коринтяни 6:9–10) и трансвеститизма (Второзаконие 22:5). Гръцката дума, често превеждана като „нарушители“ или „мъже проститутки“ в 1 Коринтяни 6:9, буквално означава „женствени мъже“. Библията не споменава директно транссексуалността, но споменава други случаи на „объркване“ на пола, и ясно и изрично ги идентифицира като грях.

Какво бихте казали, дали е възможно тези, които страдат от транссексуалност, да имат мозък, който функционира като един пол, докато останалата част от тялото биологично е от другия пол? Библията дори не загатва за такава възможност. Въпреки това, в Библията не се споменава хермафродитизъм (състояние, при което човек има както мъжки, така и женски полови органи), който несъмнено се среща (макар и изключително рядко). Освен това хората могат да се родят със, или да развият всякакви различни мозъчни дефекти или неизправности. Как може да се каже, че е невъзможно женският мозък да бъде в мъжко тяло (или обратното)?

Използвайки хермафродитизма като доказателство, не може да се каже, че ако Библията не споменава нещо, това не се случва. Така че може да е възможно човек да се роди с мозък, свързан по такъв начин, че да допринася за полова дисфория. Това може да бъде и обяснение за някои случаи на хомосексуалност. Само защото нещо може да има биологична причина обаче не означава, че приемането му е правилното нещо. При някои хора е характерна хипер-драйв сексуалност . Това не значи, че е правилно да участват в сексуална неморалност. Научно доказано е, че някои психопати/социопати имат мозъци със силно отслабени механизми за контрол на импулсите. Това не ги оправдава да участват във всяко девиантно поведение, което им минава през ума.

Без значение дали изкривяването на пола има генетична, хормонална, физиологична, психологическа или духовна причина, то може да бъде преодоляно и изцелено чрез вяра в Христос и непрекъснато разчитане на силата на Светия Дух. Може да се получи изцеление, грехът може да бъде преодолян и животът може да бъде променен чрез спасението, което Исус предоставя, дори ако има биологични/физиологични фактори. Коринтските вярващи са пример за такава промяна: „ И такива бяха някои от вас; но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господ Исус Христос и в Духа на нашия Бог. ” (1 Коринтяни 6:11). Има надежда за всички, транссексуалните, тези с разстройство на полова идентичност и трансвеститите включително, поради Божията прошка, налична в Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за транссексуализма?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries