settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за пренасянето на духове?

Отговор


Представата за „пренасянето на духове“ е, че някой може да пренесе зъл дух в друг човек като го докосне или като е близо до него. Тези, които проповядват тази идея, казват на другите да не се свързват с приятели или членове на семейството, които могат да пренесат такъв дух в тях. Няма библейска основа за представата за пренасянето на духове с докосване или пребиваване в близост до друг човек или чрез друг начин. Разбира се, можем да бъдем повлияни от отрицателното отношение или греховно поведение на другите, но идентифицирането им като духовни същества, които могат да бъдат пренесени в другите, е небиблейско.

Библията казва, че има два вида духовни същества – непадналите, свети ангели, и ангелите, които последвали Сатана в неговото разбунтуване. Ангелите, които не са съгрешили, се наричат служещи ангели (Евреи 1:14), и ни е казано, че Бог ги е изпратил да служат на онези, които ще бъдат наследници на спасението, тоест онези, които вярват в Христос като Спасител. Ангелите, които се присъединили към Сатаната в неговия бунт, са отредени за тъмнина (Юда 1:6) и съставляват множеството духовни същества (демони), посветени на злото.

Библията е записала само един пример на демони, пренесени от едно живо същество в друго. Това се случило, когато Исус пренесъл легиона демони от обладаните мъже в стадото свине (Матей 8:28-34). Исус не повторил това чудо, нито някога е предупреждавал Своите ученици (или нас) за пренасяне на духове. Няма причина новородения вярващ в Христос да се страхува от Сатана или неговите паднали ангели. Ако му се противопоставим, той ще избяга от нас. „И тъй, покорявай се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас“ (Яков 4:7). Като истински вярващи нашето тяло е храмът на Светия Дух. Можем да бъдем уверени, че Светият Дух няма да търпи демон в Своя храм.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за пренасянето на духове?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries