settings icon
share icon
Въпрос

Какво се е случило при Вавилонската кула?

Отговор


Вавилонската кула е описана в Битие 11:1-9. След Потопа Бог заповядал на човечеството „Плодете се, размножавайте се и напълнете земята" . Човечеството решило да направи точно обратното: „И рекоха: Елате, да си съградим град, даже кула, чийто връх да стига до небето; и да си спечелим име, да не би да се разпръснем по лицето на цялата земя" (Битие 11:4). Човечеството решило да изгради огромен град и всички да се стичат там. Те решили да построят гигантска кула като символ на тяхната сила, да си спечелят име (Битие 11:4). Таззи кула е запомнена като Вавилонската кула.

В отговор Бог объркал езиците на човечеството, така че те повече не можели да общуват помежду си (Битие 11:7). Резултатът бил, че хората се събрали с други хора, които говорели същия език, и тогава отишли заедно и се заселили в други части на света (Битие 11:8-9). Бог объркал езиците при Вавилонската кула, за да наложи заповедта Си човечеството да се разпръсне по целия свят.

Някои библейски проповедници вярват също, че Бог създал различните човешки раси при Вавилонската кула. Това е възможно, но не се проповядва в библейския текст. Изглежда по-вероятно различните раси да са съществували преди и че Бог е объркал езиците, поне частично, въз основа на расите. От Вавилонската кула човечеството се разделило въз основа на езика (и вероятно и расата) и се заселило на различни места в света.

Битие 10:5, 20 и 31 описват разпространението на потомците на Ной по земята „всеки според езика си, според племето си, в народите си". Как е възможно това след като Бог не е объркал езиците до Вавилонската кула в Битие глава 11? Битие 10 изброява потомците на Ноевите трима сина: Сим, Хам и Яфет. Изброяват се техните потомци за няколко поколения. При дългата продължителност на живота по това време (вижте Битие 11:10-25) родословиаята в Битие 10 вероятно обхващат няколкостотин години. Историята за Вавилонската кула, разказана в Битие 11:1-9, предлага повече подробности за времето, когато са объркани езиците. Битие 10 ни разказва за различните езици. Битие 11 ни разказва как са произлезли различните езици.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се е случило при Вавилонската кула?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries