settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява торонтското благословение?

Отговор


Терминът „торонтско благословение" се отнася за предполагаемо изливане на Светия Дух върху хората от църквата на Християнско общество на торонтското летище (Toronto Airport Christian Fellowship Church), която преди се наричала църква „Лозе" на торонтското летище (Toronto Airport Vineyard Church). На 20 януари 1994 г. петдесятен пастор на име Ранди Кларк говорил в църквата и дал свидетелството си как той се „напива" с Духа и се смее неконтролируемо. В отговор на неговото свидетелство паството избухнало във врява като хората се смеели, ревели, танцували, тресяли се, лаели като кучета и дори били парализирани. Тези преживявания били приписани на Светия Дух, който бил влязъл в човешките тела. Пасторът на църквата, Джон Арнот, го нарекъл голямо парти на Светия Дух. Било дадено прозвището „торонтско благословение" и църквата скоро попаднала в светлината на международните прожектори.

Обаче, когато това „благословение" бъде разгледано с оглед на Писанието, то едва може да бъде наречено така. Абсолютно никъде в Писанието човек не може да намери прецедент за това, което се случило в църквата на торонтското летище. Най-близкото, до което Писанието се докосва като описва парализата и странното поведение, породено от торонтското благословение, са неговите документирани последствия на демонично обсебване (вижте Марк 9:18).

Църквата на торонтското летище станала известна с емоционалните изблици на своето паство и странни психологически прояви. Пастор Арнот започнал да се концентрира почти изключително върху „партито на Светия Дух". По-високо цененни били преживаванията отколкото Писанието. Това било дори твърде много за крайно харизматичното движение „Лозе", което скъсало връзки с църквата на торонтското летище през 1995 г., което породило промяната на името в Християнско общество на торонтското летище.

Фокусът на вярващия трябва да бъде Исус Христос, „начинателя и усъвършителя на вярата ни" (Евреи 12:2), а не себе си, своите преживявания или дори Светия Дух. Торонтското благословение се съсредоточава върху последното, във вреда на библейската вяра. Вярващите могат да се забавляват, танцуват, пеят и дори викат към Господ. Обаче, когато службата за поклонение се превърне в общодостъпно сборище на пристъпи и неконтролируеми изблици, които всичики са приписване на Светия Дух, тогава нещо е сбъркано. Църквата трябва да се характеризира с придържане към Божието Слово (1 Тимотей 3:5), ликуване (Филипяни 4:4) и „кротост … позната на всичките човеци" (Филипяни 4:5).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява торонтското благословение?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries