settings icon
share icon
Въпрос

На каква възраст си твърде млад, за да имаш романтична връзка?

Отговор


Възрастта, на която си „твърде млад”, за да започнеш романтична връзка, зависи от индивидуалното ниво на зрялост, цели и вярвания. Често колкото сме по-млади, толкова по-малко сме зрели заради липса на житейски опит. Когато тепърва започваме да разбираме кои сме ние, може да нямаме достатъчно солидна духовна основа, за да поддържаме близки романтични връзки и може да сме по-склонни да вземаме глупави решения, които може да ни причинят емоционални, физически, психологически и духовни травми.

Да имаш връзка означава да си изложен почти на постоянно изкушение, особено, когато започнат да се пораждат емоции и се задълбочи привличането към другия човек. Младите тийнейджъри – а дори и по-големите – са притиснати от хормонален и обществен натиск, който понякога изглежда почти непоносим. Всеки ден носи нови чувства – съмнения, страхове и несигурност, съчетано с радост и веселие – което може да бъде много объркващо. Младежите прекарват голяма част от времето си просто в опити да разберат кои са те и какво е тяхното място в света и сред хората. Ако добавим в този момент натиска на връзката, означава да изискваме прекалено много, особено, когато другият човек преживява същите промени. Тези ранни връзки правят по-трудно избягването на нараняването на деликатната и все още формираща се представа на младежа за него самия, да не говорим за проблема с устояването на изкушенията. Ако перспективата за брак е все още далечна, вероятно е твърде рано да започнете да ходите с човек от другия пол или да ухажвате. За всички засегнати страни е много по-безопасно да бъдат в групови занимания, където младите хора може да развиват социални умения и приятелства без натиска и присъщите трудности на романтичните връзки.

Когато и да решим да започнем романтична връзка, това трябва да е време на изграждане върху основата на вярата, на която сме били учени, време на растеж и разбиране какво иска Бог от нас. Никога не сме твърде малки, за да започнем този вълнуващ процес. „Никой да не презира твоята младост; но бъди на вярващите пример в слово, в поведение, в любов, във вяра, в чистота” (1 Тимотей 4:12).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

На каква възраст си твърде млад, за да имаш романтична връзка?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries