На каква възраст си твърде млад, за да имаш романтична връзка?


Въпрос: На каква възраст си твърде млад, за да имаш романтична връзка?

Отговор:
Възрастта, на която си „твърде млад”, за да започнеш романтична връзка, зависи от индивидуалното ниво на зрялост, цели и вярвания. Често колкото сме по-млади, толкова по-малко сме зрели заради липса на житейски опит. Когато тепърва започваме да разбираме кои сме ние, може да нямаме достатъчно солидна духовна основа, за да поддържаме близки романтични връзки и може да сме по-склонни да вземаме глупави решения, които може да ни причинят емоционални, физически, психологически и духовни травми.

Да имаш връзка означава да си изложен почти на постоянно изкушение, особено, когато започнат да се пораждат емоции и се задълбочи привличането към другия човек. Младите тийнейджъри – а дори и по-големите – са притиснати от хормонален и обществен натиск, който понякога изглежда почти непоносим. Всеки ден носи нови чувства – съмнения, страхове и несигурност, съчетано с радост и веселие – което може да бъде много объркващо. Младежите прекарват голяма част от времето си просто в опити да разберат кои са те и какво е тяхното място в света и сред хората. Ако добавим в този момент натиска на връзката, означава да изискваме прекалено много, особено, когато другият човек преживява същите промени. Тези ранни връзки правят по-трудно избягването на нараняването на деликатната и все още формираща се представа на младежа за него самия, да не говорим за проблема с устояването на изкушенията. Ако перспективата за брак е все още далечна, вероятно е твърде рано да започнете да ходите с човек от другия пол или да ухажвате. За всички засегнати страни е много по-безопасно да бъдат в групови занимания, където младите хора може да развиват социални умения и приятелства без натиска и присъщите трудности на романтичните връзки.

Когато и да решим да започнем романтична връзка, това трябва да е време на изграждане върху основата на вярата, на която сме били учени, време на растеж и разбиране какво иска Бог от нас. Никога не сме твърде малки, за да започнем този вълнуващ процес. „Никой да не презира твоята младост; но бъди на вярващите пример в слово, в поведение, в любов, във вяра, в чистота” (1 Тимотей 4:12).

English
Върнете се обратно на основната българска страница

На каква възраст си твърде млад, за да имаш романтична връзка?