settings icon
share icon
Въпрос

Говоренето на непознати езици доказателство ли е, че имаме Святия Дух?

Отговор


Има три случая в книгата Деяния на апостолите, където се говори за непознати езици придружени с получаването на Святия Дух – Деяния 2:4, 10:44-46 и 19:6. Но тези три случая са единствените места в Библията, където говоренето на непознати езици е доказателство за приемането на Святия Дух. През цялата книга Деяния на апостолите хиляди хора повярваха в Исус и нищо не се казва за това, че са говорили на непознати езици (Деяния 2:41, 8:5-25, 16:31-34, 21:20). Никъде в Новия Завет не се учи, че говоренето на непознати езици е единственото доказателство, че един човек е получил Святия Дух. Всъщност Новият Завет учи точно обратното. Казва ни се, че всеки вярващ в Христос има Святия Дух (Римляни 8:9; 1 Коринтяни 12:13; Ефесяни 1:13-14), но не всеки вярващ говори на непознати езици (1 Коринтяни 12:29-31).

Така че защо говоренето на непознати езици беше доказателство за приемането на Святия Дух в тези три откъса от Деяния на апостолите? Деяния 2 глава отбелязва, че апостолите бяха кръстени в Святия Дух и изпълнени със сила от Него, за да прогласяват евангелието. Беше им дадена дарбата да говорят на други езици, за да може да споделят евангелието с хората, които не са юдеи. Тъй като Петър и останалите ранни християни бяха юдеи, те щяха да приемат трудно езичници (неюдеи) в църквата. Бог даде на езичниците способността да говорят на непознати езици, за да демонстрира, че те са приели същия Святи Дух, който бяха приели и апостолите (Деяния 10:47, 11:17).

Деяния 10:44-47 описва това: „Докато Петър още говореше тези думи, Светият Дух слезе на всички, които слушаха словото. И обрязаните вярващи, които бяха дошли с Петър, се смаяха за това, че дарът на Светия Дух се изля и на езичниците, защото ги чуваха да говорят на езици и да величаят Бога. Тогава Петър проговори: „Може ли някой да забрани водата, за да не се кръстят тези, които приеха Светия Дух, както и ние?” По-късно Петър споменава този случай като доказателство, че Бог наистина спасява езичниците (Деяния 15:7-11).

Говоренето на непознати езици никъде не се представя като нещо, което всички християни трябва да очакват, когато приемат Исус Христос за свой Спасител и затова са кръщавани в Святия Дух. Всъщност, от всички разкази за обръщания на хора в Новия Завет, само два случая съобщават за говорене на непознати езици в този контекст. Непознатите езици бяха чуден дар, който имаше специфична цел за специфично време. Той не беше и никога не е бил единственото доказателство за получаването на Святия Дух.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Говоренето на непознати езици доказателство ли е, че имаме Святия Дух?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries