settings icon
share icon
Въпрос

Какво трябва да направи християнинът, когато убежденията нарушават толерантното общество?

Отговор


Много хора в днешното общество искат да се възприемат като "толерантни". Под това те обикновено разбират: "Приемам хората такива, каквито са, без да осъждам нито едно действие или избор на начин на живот". Но библейски информираният християнин не може с чиста съвест да одобрява всички действия или избор на начин на живот; Библията ясно определя някои начини на живот като греховни и неугодни на Бога. Когато убежденията на християнина се сблъскват със стандартите за толерантност, установени от обществото, той често бива наричан "нетолерантен", "фанатик" или нещо по-лошо. По ирония на съдбата тези, които твърдят, че са най-толерантни, са най-малко толерантни към християнския светоглед.

Понякога конфликтът между християнските убеждения и светските стандарти за толерантност се изразява в това, че християнски бизнес е принуден да снима гей годежи, да пече торти или да предоставя цветя за гей сватби или да отдава стаи под наем на гей двойки. В други случаи конфликтът не е толкова публичен, а включва лични познати, които не са съгласни с убеждението на християнина да не се напива на парти или да съжителства преди брака.

Общият принцип, който обхваща много въпроси, е изразен от Петър пред Синедриона: "Трябва да се подчиняваме на Бога, а не на човешки същества!" (Деяния 5:29). Какъвто и натиск да оказва обществото, Христовият последовател знае кой е неговият Господ и избира да Му се подчинява. В един грешен свят, който мрази Христос, това естествено ще доведе до някои конфликти. "Толерантността", поддържана от света, не оставя място за християнските убеждения, но за изкупените, които ходят в Духа, християнските убеждения са незаменими. Библията казва, че има добро и зло, и никакви обучения за чувствителност или групови срещи не могат да променят това.

Ако определим толерантността като "да търпиш нещо, което не ти харесва", тогава можем да кажем, че толерантността не изисква одобрение или подкрепа. В този смисъл християните трябва да бъдат възможно най-толерантни, за да може любящият ни характер да бъде видим за всички (Матей 5:16).Трябва да сме в състояние да "търпим" много. В повечето случаи трябва да можем да контролираме импулса си да се възмутим от нещо, което ни е неприятно. Проблемът идва, когато понятието "търпи" се дефинира по начин, който предполага приемане или дори одобрение на това, което човек намира за обидно. Един християнин с библейски убеждения може да приеме факта, че хората грешат, но все пак трябва да го нарече "грях". Убежденията на християнина не позволяват да се одобрява какъвто и да е грях.

Без значение как е дефинирана, толерантността има своите граници: какво послание би изпратила църква, която провежда "интерактивни" служби с вещици? Какво би станало, ако някой съдия реши да "толерира" лъжесвидетелстването - да го допусне в съдебната си зала, въпреки че лично не го харесва? Колко неуважение трябва да "търпи" един учител в класната си стая? Какво ще стане, ако един хирург започне да "толерира" септични състояния в операционната си зала?

Когато вярващият открие, че християнските му убеждения са в противоречие с нечии възгледи за толерантност, той трябва незабавно да направи следните неща: 1) Да се моли за мъдрост и за смелост. 2) Да проучи убежденията си, за да се увери, че те се основават на това, което действително се казва в Библията, а не на лични предпочитания. Позицията срещу провеждането на съвместно хиндуистко-християнско богослужение е библейски обоснована; позицията срещу сервирането на етнически разнообразна храна в църковната трапеза не е. 3) Да се ангажира да обича враговете си и да им прави добро (Матей 5:38-48). 4) Целенасочено да се ангажира в сърцето си с конфликта "милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение" (Колосяни 3:12). 5) Ако възникнат правни въпроси, проучете правата му съгласно закона (вж. Деяния 16:37-38; 21:39).

Дори в условията на конфликт между божествените убеждения и светската толерантност християните трябва да демонстрират Христовата любов и праведност, като дават пример как истината и любовта могат да съществуват заедно. Във всяка ситуация трябва да проявяваме "дела чрез добрия си живот, с кротостта на мъдростта" (Яков 3:13). Поведението ни трябва да бъде такова, "да се посрамят онези, които клеветят добрия ви в Христа живот." (1 Петрово 3:16).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво трябва да направи християнинът, когато убежденията нарушават толерантното общество?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries