settings icon
share icon
Въпрос

Какво се казва в Библията за даването на десятък от християните?

Отговор


Даването на десятък е област, с която много християни имат проблеми. В много църкви се набляга прекалено много на десятъка. В същото време много християни отказват да се подчинят на увещанието в Библията по отношение на това да се принася дарение на Господа. Десятъкът/даването на дарение е предвидено да носи радост на даващия, да бъде за негово благословение. За съжаление, това се среща много рядко в църквата днес.

Десятъкът е старозаветно понятие. Десятъкът се изисквал от закона, според който всички израилтяни трябвало да дават 10% от всичко, което били спечелили или произвели, в Скинията / Храма (Левит 27:30; Числа 18:26; Второзаконие 14:24; II Летописи 31:5). Някои разбират старозаветния десятък като вид данък, чрез който се посрещали нуждите на свещениците и левитите, участващи в тогавашната жертвена система. Никъде в Новия Завет не се заповядва, нито се препоръчва на християните да се подчиняват на легалистичната система на даване на десятък. Павел заявява, че вярващите трябва да отделят част от дохода си, за да поддържат църквата (I Коринтяни 16:1-2).

В Новия Завет никъде не се определя какъв процент от дохода трябва да се отделя. Казва се само, че трябва да е според “дохода на човека” (I Коринтяни 16:2). Църквата принципно е приела 10-те % от старозаветния десятък като “препоръчителен минимум”, който християните да дават. Християните обаче не трябва да се чувстват длъжни винаги да дават десятък. Те трябва да дават доколкото им е възможно – “в съответствие с дохода си”. Понякога това означава да се дава повече от десятъка, а понякога – по-малко. Всичко зависи от възможностите на християнина и от нуждите на църквата. Всеки християнин трябва усърдно да се моли и да иска мъдрост от Бога за това дали да участва в даването на десятък или дарение, както и колко да даде (Яков 1:5). “Всеки да дава, както е решил в сърцето си, не с неохота и не от принуждение; защото Бог люби онзи, който дава на драго сърце” (II Коринтяни 9:7).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се казва в Библията за даването на десятък от християните?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries