settings icon
share icon
Въпрос

Какъв беше Павловият трън в плътта?

Отговор


Безброй обяснения са предлагани относно естеството на Павловия трън в плътта. Те се простират от непрестанно изкушение, упорити противници, хронични болести (като проблеми с очите, малария, мигрена и епилепсия), до дефект в говора. Никой не може да каже със сигурност какъв е бил Павловият трън в плътта, но вероятно е бил физическо страдание.

Това, което знаем за този трън в плътта, идва от самия Павел във 2 Коринтяни 12:7: „А за да не се превъзнасям поради твърде многото откровения, даде ми се трън в плътта, пратеник от Сатана, да ме мъчи.” Първо, целта на тръна в плътта е била да държи Павел смирен. Всеки, който е срещал Исус, говорил е с Него и е бил пратен от Него (Деяния 9:2-8), естествено би се почувствал „важен”. Добавете към това факта, че е вдъхновен от Святия Дух да напише голяма част от Новия Завет, и лесно можем да видим как Павел е можел да стане „високомерен” или „да се превъзнесе” или стане „твърде горд”. Второ, знаем, че страданието е било причинено от пратеник на Сатана. Точно както Бог позволи на Сатана да измъчва Йов (Йов 1:1-12), Бог позволи на Сатана да измъчва Павел заради Божията добра цел и винаги в границите на съвършената воля на Бога.

Разбираемо е, че Павел е считал този трън като пречка за по-широко или по-ефективно служение (Галатяни 5:14-16), и три пъти молил Бог за неговото премахване (2 Коринтяни 12:8). Но Павел научава от това преживяване урока, който доминира в неговите трудове: божествената сила се показва най-добре на фона на човешката слабост (2 Коринтяни 4:7), така че само Бог да получи славата (2 Коринтяни 10:17). Вместо да премахне проблема, Бог даде на Павел благодат и сила да живее с него, и Той обяви тази благодат за „достатъчна.”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв беше Павловият трън в плътта?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries