settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява теофанията? Какво представлява Христофанията?

Отговор


Теофанията е появата на Бог в Библията, която е осезаема за човешките сетива. В най-ограничен смисъл това е видимата поява на Бог в старозаветния период, често, но не винаги в човешка форма. Някои от теофаниите са описани в тези пасажи:

1. Битие 12:7-9 – Господ се появил на Авраам при пристигането му в земята, която Бог обещал на него и на наследниците му.

2. Битие 18:1-33 – Един ден Авраам имал няколко гости: двама ангели и Самия Бог. Той ги поканил да дойдат в дома му и той и Сара ги гостили. Много коментатори вярват, че това също би могло да е Христофания, пред-въплъщенско появяване на Христос.

3. Битие 32:22-30 – Яков се борил с това, което изглеждало човек, но всъщност бил Бог (стихове 28-30). Това също може да е било Христофания.

4. Изход 3:2 - 4:17 – Бог се явил на Мойсей във вида на горящ храст като му казал какво точно искал да направи.

5. Изход 24:9-11 – Бог се явил на Мойсей и Аарон с неговите синове и седемдесетте старейшини.

6. Второзаконие 31:14-15 – Бог се появил на Мойсей и Исус Навиев при предаването на водачеството на Исус Навиев.

7. Йов 38–42 – Бог се явил На Йов от бурята и много подробно отговорил на неговите въпроси.

Често терминът „Господнята слава“ отразява теофания, както в Изход 24:16-18; „облачният стълб“ има подобни функциии в Изход 33:9. Често въвеждане на теофаниите може да се види в думите „Господ слезе“, както в Битие 11:5; Изход 34:5; Числа 11:5 и 12:5.

Някои коментатори на Библията вярват, че винаги когато някой получавал посещение от „Господния ангел“, това бил всъщност пред-въплъщенския Христос. Тези появи могат да бъдат видяни в Битие 16:7-14; Битие 22:11-18; Съдии 5:23; 4 Царе 19:35 и други пасажи. Други коментатори вярват, че това всъщност били ангелофании или появи на ангели. Докато няма безспорни Христофании в Стария Завет, всяка теофания, където Бог приема човешка форма, предзнаменува въплъщението, където Бог приема човешка форма, за да живее сред нас като Емануил, „Бог с нас“ (Матей 1:23).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява теофанията? Какво представлява Христофанията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries