settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за тероризма?

Отговор


Библията не засяга пряко темата за тероризма, поне не този вид тероризъм, за който мислим в съвременния свят. Истинският "тероризъм" е опит за всяване на страх, шок и паника в определено население чрез използване на насилие. Целта на терористичните актове е да се сплаши дадено правителство или култура, за да се съгласят с исканията на терористите. В някои случаи кръвопролитията се извършват заради самите тях, като наказание или акт на отмъщение.

Много от оръжията, използвани в съвременните терористични атаки, не са съществували в библейските времена, като експлозиви, химически оръжия и огнестрелни оръжия. В древността новините за нападение са се разпространявали бавно и само чрез устни или писмени описания. Възможността за нанасяне на внезапни, катастрофални щети, съчетана с бързото разпространение на новините - особено в графични снимки и видеоклипове – прави възможен тероризма, какъвто го познаваме днес. Тези възможности не са съществували в библейски времена, така че не е съществувал и съвременният тероризъм. Въпреки това, старозаветните твърдения за отговорностите на Израел по време на война, библейските коментари за онези, които взимат невинните на мушка, и общото усещане за християнски морал говорят против това, което днес бихме определили като "тероризъм".

Древните армии са били много по-склонни умишлено да взимат невинните на мушка; всъщност идеята да се запазва живота на жени и деца по време на война е била почти нечувана в древния Близък изток. На Израил обаче са дадени изрични инструкции за водене на война, които значително правят военните им операции по-хуманни. На войниците се дава възможност да се върнат у дома, ако са новобрачни, уплашени или по друг начин неподготвени за военни действия. Те не са били насърчавани да се хвърлят самоубийствено в битката (Второзаконие 20:5-8). На Израил е било заповядано да предложи мир - и заедно с това предупреждение - на даден град преди всяка атака (Второзаконие 20:10). Тази процедура не само е оставяла място за мир, но и е давала възможност на тези, които не са войници, да избягат преди битката.

Израел не е насърчаван да напада цивилни вместо войници, както прави съвременният тероризъм. А на израилтяните често е напомняно, че ограничените им, еднократни заповеди за нападение, се основават на злото на врага, а не на собственото им превъзходство (Второзаконие 9:4-6).

Библията също така категорично осъжда проливането на невинна кръв. Писанията отново и отново осъждат онези, които използват насилие срещу безпомощни и невинни хора (Второзаконие 27:25; Притчи 6:16-18). Онези, които използват обичайните терористични тактики, като например нападения над цивилни и опити за всяване на ужас, също са укорявани (Еремия 7:6; 19:4; 22:3, 17). Дори в малък мащаб използването на тактика на засада с цел да се убият онези, които някой мрази, се третира като убийство (Второзаконие 19:11).

Тази тема е продължена и в Новия завет, където на християните изрично е казано да не използват кръвопролитие в опит да защитят Христос (Матей 10:52). Опитите за насилствено сваляне на правителството или оказване на влияние върху него също са забранени (Римляни 13:1). Християните по-скоро трябва да побеждават злото чрез добро (Римляни 12:21).

Като цяло тероризмът е просто несъвместим с библейския светоглед. Противопоставянето на тероризма е изразено както в Стария, така и в Новия завет. Принципите се отнасят както за нациите, така и за отделните хора. Библията не разглежда изрично концепцията за тероризма на 21-ви век, но ясно осъжда всичко, свързано с него.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за тероризма?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries