settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е телеологическият аргумент за съществуването на Бог?

Отговор


Думата телеология идва от telos, което означава „цел“ или „предназначение“. Идеята е, че трябва „някой, който задава целта“, за да имаме цел и затова, където виждаме нещата, че са нарочно предназначени за определена цел, можем да заключим, че тези неща са направени с причина. С други думи, дизайнът предполага дизайнер. Инстинктивно правим тези връзки през цялото време. Разликата между Големия каньон и Ръшморската планина е очевидна – едното е замислено, а другото не. Големият каньон бил ясно формиран от нерационални, природни процеси, докато Ръшморската планина била ясно създадена от интелигентно същество – дизайнер. Когато вървим по брега и намерим ръчен часовник, не заключаваме, че времето и случайната цел са произвели часовника от раздухания пясък. Защо? Защото той има ясните знаци на дизайна – той има предназначение, предава информация, специално сложен е, т.н. В никоя научна сфера дизайнът не се счита за спонтанен; той винаги предполага дизайнер и колокото по-голям е дизайнът, толкова по-голям е дизайнерът. Така като вземем научните допускания, вселената ще изисква дизайнер отвъд себе си (т.е. свръхестествен дизайнер).

Телеологическият аргумент прилага този принцип към цялата вселена. Ако дизайните предполагат дизайнер, и вселената показва знаци на дизайн, тогана вселената e била проектирана. Ясно всяка жизнена форма в историята на Земята е била много сложна. Една единствена нишка от ДНК се равнява на един том от „Енциклопедия Британика“. Човешкият мозък има приблизително 10 милиарда гигабайта капацитет. Освен живите неща тук на Земята, цялата вселена изглежда замислена за живот. Буквално стотици условия са необходими за живот на Земята – всичко от плътността на масата на вселената до вулканичната дейност трябва да бъде фино настроено, за да може да оцелее животът. Хаотичният шанс всички тези неща да се случат е буквално отвъд въображението. Вероятността е много порядъци от величината по-висока от броя на атомните частици в цялата вселена! С толкова много проектиране е трудно да повярваме, че ние сме просто случайност. Всъщност преминаването на най-големият атеист/философ Антъни Флю към теизма бил основан до голяма степен на този аргумент.

В допълнение към демонстрирането на Божието съществуване телеологическият аргумент разкрила недостатъците в теорията за еволюцията. Движението за интелигентен дизайн в науката прилага информационата теория към жизнените системи и показва, че шансът не може дори да обясни сложността на живота. Всъщност дори едноклетъчните бактерии са толкова сложни, че без всички техни части да работят заедно едновременно, те не биха имали потенциал за оцеляване. Това означава, че тези части не биха могли да са се развили случайно. Дарвин признава, че това може да бъде проблем един ден като само наблюдавал човешкото око. Той никак не знаел, че дори едноклетъчните същества са толкова сложни, че да не могат да бъдат обяснени без създател!

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е телеологическият аргумент за съществуването на Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries