settings icon
share icon
Въпрос

Как трябва християнските родители да се отнесат към дъщеря си тийнейджърка, която е забременяла?

Отговор


Изглежда, че едно от най-трудните неща за запомняне от християните, е че не е грях да си бременна. Не е грях да си извънбрачно бременна. И не е грях да си роден от неженени родители. Грях е да правиш секс извън брачното взаимоотношение – и това е също толкова грях за мъжа, както и за жената. Но е много по-лесно да скриеш от критичните очи небиблейското интимно взаимоотношение отколкото бременността и за съжаление, първото е по-малко разрушително за доброто име на семейството в християнската общност.

Колкото разочароващо и съкрушително може да бъде да научите, че дъщерята тийнейджърка е бременна, изключително важно е да запазим перспективата на царството. Грехът е извършен. Под каквито и влияния да са били тийнейджърите, които са ги довели до греха, не могат да бъдат избегнати сега. Тази нова ситуация не е за моралността на извънбрачния секс или за доброто име на семейството. Тя е за развитието на детето. Всички деца са благословение от Бог и Той има план за всяко от тях (Псалом 139:13-18). Дори ако обстоятелствата, при които идва бебето, да не са идеални, това дете е специално и обичано от Бог както всяко друго.

Бременната дъщеря също е скъпоценна за Бог. Ролята на родителите е да учат и напътстват децата си да водят благочестив живот пред каквито и ситуации да се изправят. Това е отлична възможност да направят тъкмо това. Момичето може да бъде уплашено, засрамено и емоционално, а ролята на нейните родители е да й помогнат да изтласка емоцията и да се обърне към своя Небесен Отец.

Някои родители се страхуват, че като дадат на своята дъщеря любовта и подкрепата, от които тя се нуждае, ще насърчат поведението, което е довело до бременността. Но отново, да бъдеш бременна и да родиш дете не е грях, а има толкова много други ползи от това активно и публично да подкрепиш бременната тийнейджърка. Това насърчава среда, в която детето е ценено като благословение. Това насърчава бащата да поеме отговорност без страх. И това прави аборта много по-малко желан избор.

Ако семейството изостави своята бременна тийнейджърка, дори емоционално, тя много по-вероятно ще вземе вредни решения. Тя може да мисли, че омъжването за бащата на детето е единственият избор. Тя може да не знае как да се грижи за здравето си и това на бебето. Други бременни тийнейджърки могат да видят непостоянното взаимоотношение и да пазят в тайна своето състояние.

Обратно, момичето ще може да вземе много по-мъдри решения за себе си и бъдещето на бебето си, ако тя може да се облегне на приемането и любящото напътствие на своите родители. Да направим този път по-труден емоционално за нея няма да насърчи ясното мислене. Мъдрите родители ще помогнат на дъщеря си да премине през изборите да задържи детето или да го даде за осиновяване. Може да бъдет също полезно да се въвлече бащата и неговото семейство; той се нуждае да поеме също толкова собствена отговорност както майката. След внимателна молитва родителите трябва да бъдат ясни за нивото на подкрепа, която те могат да дадат при отглеждането на детето. Възползвайте се от християнски центрове за критическа бременност.

Нашият Бог е мощен Бог, който може да донесе радост и благословение дори от нашия грях. Може да предстоят невероятно трудни времена за бременната тийнейджърка и нейното семейство, но нашият Бог е Богът, който изкупва.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как трябва християнските родители да се отнесат към дъщеря си тийнейджърка, която е забременяла?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries