settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за татуировките и пиърсинга?

Отговор


В Стария Завет на израилтяните се заповядва: “Да не правите нарязвания по тялото си заради мъртвец и да не чертаете белези по себе си. Аз съм ГОСПОД” (Левит 19:28). Следователно, въпреки че днешните вярващи не са под властта на старозаветния закон (Римляни 10:4; Галатяни 3:23-25; Ефесяни 2:15), фактът, че има заповед срещу татуировките, би трябвало да ни накара да се усъмним дали те са нещо добро. В Новия Завет не се казва нищо за това дали вярващият може или не може да си направи татуировка.

Във връзка с татуировките и пиърсинга, добър начин да се определи дали нещо е добро, е да разберете дали бихте могли откровено, с чиста съвест, да помолите Бог да благослови и да използва това конкретно действие за собствените Си добри цели. “И така, ядете ли, пиете ли, или вършете нещо друго, всичко вършете за Божия слава” (I Коринтяни 10:31). Библията не ни забранява да си правим татуировки или пиърсинг, но също така не ни дава и основания да смятаме, че на Бог това Му харесва.

Друг въпрос, на който трябва да се спрем тук, е скромността. Библията ни учи да се обличаме скромно (I Тимотей 2:9). Един от аспектите на това да се обличаме скромно е да направим така, че всичко което трябва да се скрие с дреха, да бъде скрито по подходящ начин. Основното значение на скромността всъщност е да не привличаме внимание върху себе си. А татуировките и пиърсинга определено привличат вниманието на хората. В такъв смисъл те не са белег за скромност.

Друг важен библейски принцип по въпроси, за които не се говори конкретно в Библията, е дали имаме някакви съмнения относно въпросното действие. Ако мислим, че то не е угодно на Бога, е по-добре да не го правим. “А всичко, което не става от вяра, е грях” (Римляни 14:23). Ние трябва да помним, че телата ни, както и душите ни, са били изкупени и принадлежат на Бога. Въпреки че I Коринтяни 6:19-20 не се отнася конкретно за татуировките и пиърсинга, тези стихове изразяват основен библейски принцип: “Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, който е във вас, когото имате от Бога, и вие не принадлежите на себе си? Защото вие бяхте купени с цена, затова прославете Бога с телата си?” Тази велика истина трябва да оказва силно влияние върху това какво правим и къде ходим с телата си. Ако телата ни принадлежат на Бога, ние трябва да сме сигурни, че имаме ясното Му “позволение” преди да “бележим” тялото си с татуировка или пиърсинг.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за татуировките и пиърсинга?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries