settings icon
share icon
Въпрос

Защо на Адам и Ева не им се е сторило странно, че змия им говори?

Отговор


Интересно, змията, която говори на Адам и Ева, не е единственият пример в Библията, когато говори животно. Пророкът Валаам бил порицан от магарето си (вижте Числа 22:21-35). Трябва да помнич, че въпреки че животните не са способни да говорят, има могъщи същества (Бог, ангелите, Сатаната, демоните), които са способни да извършват чудеса, включително да карат животните да говорят. Повечето учени поддържат, че това бил Сатаната в Едемската градина, който говорил чрез змията, а не че змията е говорила сама. Така, разказът в Битие 3 не предполага, че змиите имали интелект, който да им позволява да говорят смислено.

Въпреки това, защо на Адам и Ева не им се е сторило странно, че едно животно им говори? Невероятно е Адам и Ева да са имали същата гледна точка като нас за животните. В наши дни ние знаем от опит, че животните не са способни на реч на същото равнище като хората. Адам и Ева нямали детство, нито имало други човеци, от които да се научат. При положение че Адам и Ева вероятно са били живи едва от няколко дни, не е нереалистичноза тях да вярват, че поне някои от животните били способни на реч. Също е възможно това да не е първото говорещо животно, което Адам и Ева срещали. Вероятно Сатаната или Самият Бог са използвали животни, за да общуват преди с Адам и Ева. Има също няколко подробности, дадени в разказа, и много е оставено за предположения и допускания.

Накрая, не е неприемливо, че Ева е отговорила на змията. Преди всичко змията очевидно е говорила на език, който тя е разбирала и е задала разбираем въпрос. Също е възможно Адам да е бил наблизо и да е можел да потвърди, че тя не си представя неща. Не това, че змията им е говорила, следва да ги беше разтревожило. Това, което следваше да ги беше разтревожило, е фактът, че тя ги караше да се усъмнят в Божиите напътствия (Битие 3:1), да се противопоставят на Бог (Битие 3:4) и да поставят под въпрос Божиите мотиви (Битие 3:5). Това би трябвало да беше достатъчно да накара и Адам, и Ева да спрат да говорят със змията.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо на Адам и Ева не им се е сторило странно, че змия им говори?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries