settings icon
share icon
Въпрос

Къде/как да се прокара границата между това да помагаш на някого и да му позволиш да се възползва от теб?

Отговор


Лука 6:30, 35-36 ни казва: „Дай на всеки, който ти поиска; и не изисквай нещата си от този, който ги отнема." „Но вие обичайте неприятелите си, правете добро, и заемайте, без да очаквате да приемете назад; и наградата ви ще бъде голяма, и ще бъдете чада на Всевишния; защото Той е благ към неблагодарните и злите. Бъдете [прочее] милосърдни, както и Отец ваш е милосърден." Тези стихове и много други в Библията ни учат, че християните трябва да бъдат любящи, милосърдни и саможертвени. Като виждаме нуждите на хората около нас сърцата ни трябва да бъдат изпълнени със съчувствие точно както нашият Небесен Отец има състрадание към всички хора. „Благ е Господ към всички; И благите Му милости са върху всичките Му творения" (Псалом 145:9).

Правилно е да имаме сърце, което непрекъснато иска да дава на другите, и Бог се радва да види тази чудесна черта в нашия живот. Обаче, в тази област на даване и помагане Библията също учи, че трябва да притежаваме мъдра проницателност (Матей 10:16). Бог ни дава определени стандарти, които трябва да имаме предвид, когато става въпрос за отдаване на нашето време и пари на другите. Когато Библията ни казва, че трябва да помагаме на другите, целта никога не е да го правим до момента, когато това става вредно. Добре е да правим каквото можем да направим, но 2 Солунци 3:10 също ни напомня: „Ако не иска някой да работи, той нито да яде." Има хора, които искат да водят безотговорен начин на живот с абсолютно никаква отговорност. Затова трябва да има граници; ще помагаме на някого с нужда, но ако виждаме, че това е хроничен начин на живот, е погрешно да продължаваме да го насърчаваме. Много е вредно другите да допринасят за неговото безделие, мързел и липса на усилие. Старата поговорка „Дай на човек риба и той ще се нахрани за един ден, научи го да лови риба и той ще се нахрани за цял живот" е вярна. Само ако виждаме, че някой искрено прави усилие, трябва да бъдем насреща да му помогнем по какъвто начин Бог води.

Често много по-ефективен начин да помогнеш на другите е да пристъпиш към тях с библейски съвет, принципи и насърчение. Ако те желаят да слушат и да опитат, те ще могат чрез силата на Светия Дух в тях да обърнат този модел на зависисмост от другите. Това започва, рабира се, с ясното представяне на благовестието за Исус Христос, без чието овластяване не са възможни промени в начина на живот от такова значение.

Трябва също да вземем предвид какво ни казва Библията за това да бъдем добри управители. Като положим вярата си в Бог и вървим с Него Той обещава да снабдява нашите нужди (Филипяни 4:19). Трябва да използваме мъдро осигуреното ни от Господ. Трябва да връщаме на Господ дял от това, което ни дава; трябва да осигуряваме нуждите на семействата си; и трябва да плащаме сметките си. Как прекарваме времето си също се включва в управлението; равновесието между поклонението,работата и семейството е важно. Това са всички главни аспекти на управлението и не могат да бъдат пренебрегвани, така че трябва да бъдат взимани предвид при решението как и какво можем да направим при помощта на другите. Ако като помагаме на някого финансово ние не можем да се погрижим за своите дългове и отговорности, тогава не действаме правилно в усилията си да помогнем.

Има много начини, по които хората могат да се възползват от другите. Важно е да превърнем това във въпрос на молитва като помолим Господ да ни покаже какво иска от нас да направим. Той ще ни даде мъдрост да разпознаем истинската нужда и да различаваме между възможност и разсейване (Яков 1:5). Понякога хората са така разбити от житейските изпитания и провали, че те се нуждаят от някого, който желае да им бъде дългосрочен приятел. Това може да бъде трудно взаимоотношение, но може да бъде също много възнаграждаващо. Местните църкви могат да бъдат огромна помощ за онези с товар за нуждаещите се. Обаче, като се опитваме да помогнем на някого, който не желае да предприеме никакви стъпки за решение на въпроса, може да бъде безнадеждна кауза. Отново молитвата за Божията мъдрост и прилагането на проницателността, която Той ни дава, са съществени в тези ситуации.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Къде/как да се прокара границата между това да помагаш на някого и да му позволиш да се възползва от теб?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries