settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява мечът на Духа?

Отговор


Фразата „меча на Духа“ се намира само веднъж в Писанието, в Ефесяни 6:17. Мечът е част от духовното въоръжение, което Павел казва на християните да вземат, за да им позволи да се борят ефективно срещу злото (Ефесяни 6:13).

Мечът е както нападателно, така и отбранително оръжие, използвано за защита от нараняване или за атакуване на врага и побеждаването му. Войникът се нуждаел от трудно обучение за правилната употреба на своя меч, за да се възползва максимално от него. Всички християнски войници се нуждаят от същото сериозно обучение, за да знаят как правилно да боравят с Меча на Духа, „който е Божието Слово“. Тъй като всеки християнин е в духовна битка срещу сатанинските сили на този свят, ние имаме нужда да знаем как да боравим със Словото правилно. Само тогава то ще бъде ефективна защита срещу злото и ценно нападение за „събаряне на крепостите“ на греховете и лъжите (2 Коринтяни 10:4-5).

Словото е също наречено меч в Евреи 4:12. Тук Словото е описано като живо и действено и по-остро от двуостър меч. Римският меч обикновено бил двуостър, което го правело подходящ и за пронизване, и за отсичане, от двете страни. Представата за проникващото Писание означава, че Словото божие достига „сърцето“, самия център на действието, и разкрива мотивите и чувствата на тези, които докосва.

Целта на Меча на Духа – Библията – е да ни направи по-силни и да ни даде възможност да отстояваме на яростните атаки на Сатаната (Псалом 119:11; 119:33-40; 119:99-105). Светият Дух използва силата на Словото да спасява души и да им дава духовна сила да бъдат зрели войници за Господа. Колкото по-добре познаваме и разбираме Божието Слово, толкова по-полезни ще бъдем при вършенето на Божията воля и толкова по-ефективни ще бъдем при устояването на врага на нашите души.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява мечът на Духа?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries