settings icon
share icon
Въпрос

Как да оцелея докато отглеждам тийнейджър?

Отговор


Много християнски родители се чудят дали ще оцелеят в опитите си да отгледат тийнейджър. Тийнейджърите обикновено имат някои определени характеристики. Първо, те преминават през етапа от живота, в който вярват, че знаят всичко, което трябва да знаят, и това, което не знаят, не си струва да знаят. Второ, хормоните и химическите елементи, които са в техния мозък и тяло им пречат, което често ги прави неспособни да разсъждават като разумни възрастни хора. Те искат това, което искат, когато го искат, и често нямат представа, че това, което искат, ще ги нарани. Работата на родителите е да пазят децата от самите тях, докато преминават през този труден период от живота.

Исус косвено ни учи на това в Матей 7:9-10, когато казва: „Има ли между вас човек, който, ако му поиска синът му хляб, ще му даде камък или ако поиска риба, ще му даде змия?" Понякога децата искат неща, които им изглеждат добри, но всъщност ще им навредят, така че отговорността на родителите е да направят за тях, това, което е най-доброто. Правилата са едни и същи – ако поискаме от Бог нещо, което ние смятаме за добро, но което Бог знае, че не е така, Той няма да ни го даде.

Най-добрият начин за отглеждане на деца е Исус да бъде част от вашето домакинство. „Възпитавай детето отрано в подходящия за него път и то няма да се отклони от него, дори когато остарее.“ (Притчи 22:6). Ако сте станали християни и сте приели Исус в сърцето си, тогава Светият Дух живее във вас, ще ви научи на всичко (Йоан 14:26; 1 Йоаново 2:27), включително и начина, по който възпитаваме децата си. Те учат много повече от делата, които виждат в нас, отколкото от това, което им казваме, така че е много важно да бъдем добър пример за тях.

Библията ни учи, е дисциплинирането е много важно. „Който щади тоягата си, мрази сина си,

а който го обича, го наказва навреме.“ (Притчи 13:24). „Наказвай сина си, докато има надежда,

и не закоравявай сърцето си да го оставиш да загине[a]“ (Притчи 19:18). „Наказвай сина си и той ще те успокои. Да! Ще даде наслада на душата ти.“ (Притчи 29:17). Много е важно да се определят конкретни правила и да се прилагат. Когато децата знаят, че това, което правят, е грешно, трябва да последва някакво наказание, но то да е подходящо за „прегрешението“. Например, лъжата показва, че на едно дете не може да се има доверие, така че може би докато това доверие не бъде възстановено, времето, прекарано извън къщата, трябва да бъде много ограничено. Те ще искат да им се доверите отново, така че ще се поучат от това. Най-лошото нещо, което можем да направим, е да се опитаме да станем приятели на децата си, вместо родители.

Правилната мотивация е дисциплината винаги да се прилага в най-добрия интерес на детето. Ефесяни 6:4 казва, че не трябва да ядосваме децата си с начина, по който се отнасяме към тях (това не означава да не дисциплинирате; а да не дисциплинирате в гняв или разочарование), но да ги възпитаваме с дисциплина и по указания, одобрени от Господа. Уверете се, че обяснявате на детето си защо поведението му е погрешно, защо не сте съгласни с тяхната преценка за нещо и че това, което правите е от любов към него/нея. Евреи 12:7 ни казва, че Бог дисциплинира всички Свои деца, когато грешим, защото Той ни обича и не би било добре за нас, ако не го направи. Когато децата спорят за това, че ще бъдат наказани, което те винаги направят, мъдрият родител отговаря: „Моя отговорност е да те дисциплинирам и ако не го направя, трябва да отговарям пред Бог.“

И накрая, няколко неща са от решаващо значение за да оцелеете при отглеждането на тийнейджъри: чувство за хумор, чувство за убеденост, че правиш правилното нещо, разбиране на Божията мъдрост в Неговото Слово и молитва, молитва, молитва! Тези неща не само ще помогнат на родителите да „оцелеят“, но и ще им помогнат да покажат добро родителство, което тийнейджърите в крайна сметка ще прилагат, когато самите те станат родители.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как да оцелея докато отглеждам тийнейджър?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries