settings icon
share icon
Въпрос

Трябва ли всички майки да си стоят вкъщи?

Отговор


Темата за майките, които си стоят вкъщи е породила много спорове, особено в западните общества, където много жени работят извън дома. Наистина има само два директни стиха/пасажа, които говорят за майка, която остава вкъщи с децата си.

Тит 2:3-5 казва: „също и старите жени да имат благоговейно поведение, да не са клеветници, нито предадени много на винопийство, да поучават това, което е добро; за да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си, да са разбрани, целомъдрени, да се грижат за своя дом, да са благи, подчинени на мъжете си, за да не се хули Божието учение.“ Другият директен текст е 1 Тимотей 5:14: „По тази причина искам по-младите вдовици да се омъжват, да раждат деца, да управляват дом, да не дават никаква причина на противника да хули;“ Други преводи превеждат фразата „да управляват дом“ като „да бъдат домакини“.

Също така, бърнете внимание и на някои индиректни стихове. Притчи 14:1 казва, че е проява на мъдрост една жена да съгражда дома си. Въпреки че не е необходимо да една жена да е майка, която си стои вкъщи за да съгражда дома си, ние виждаме приоритета, който Бог поставя на дома и участието на жената. Ясно е, че домът не е за пренебрегване в името на работа, която е навън. Второзаконие 6:4-9 учи колко е важно постоянно да учим нашите деца. Разбира се, това се отнася както за бащите, така и за майките. Ако една жена си остане вкъщи с децата, това само би дало повече възможности да ги учи на Божиите пътища. Така че ако се приложи този пасаж буквално, това може да бъде само положителна инвестиция в живота на децата.

И накрая, Притчи 31 глава е добре познатият пасаж за превъзходната съпруга и майка. От описанието й разбираме, че тази майка е работила и извън дома. Въпреки това, на семейството й никога нищо не е липсвало. Тя поддържа подходящ баланс, така че семейството й никога не страда. Семейството винаги е било неин приоритет. Въпреки че Библията оставя на жените избора дали да останат вкъщи с децата или да отидат на работа извън дома, със сигурност е похвално за една майка да е у дома с децата и да се посвети на обучението им през цялото време. Жените определено са насърчавани в Тит 2 и 1 Тимотей 5 да останат вкъщи с малките си деца. Каквото и да избере една жена, тя трябва да запази дома си като приоритет и своя основна сфера на влияние.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Трябва ли всички майки да си стоят вкъщи?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries