settings icon
share icon
Въпрос

Откъде е добре да започна да чета Библията?

Отговор


Важно е начинаещите да осъзнаят, че Библията не е обикновена книга, която се чете гладко от кора до кора. Тя в действителност е библиотека, или сборник от книги, написани от различни автори на няколко езика за 1500 години. Мартин Лутер казва, че Библията е „яслата на Христос”, понеже цялата библейска история и пророчества сочат в края на краищата към Исус. По тази причина всяко първо четене на Библията трябва да започне с Евангелията. Евангелието на Марко се чете бързо и е добро място за започване. След това може да продължите към евангелието на Йоан, което се фокусира върху нещата, които Исус говори за Себе Си. Марко ни казва какво е направил Исус, докато Йоан ни казва какво е казал Исус и кой е Исус. В Йоан се намират някои от най-простите и ясни пасажи, но също и някои от най-дълбоките и силни текстове. Четенето на Евангелията (Матей, Марко, Лука и Йоан) ще ви запознае с живота и служението на Христос.

След това прочетете някое от посланията (Римляни, Ефесяни, Филипяни). Те ни учат как да живеем така, че да почитаме Бога. Когато започнете да четете Стария Завет, прочетете книгата Битие. Тя ни казва как Бог е създал света и как човечеството е паднало в грях, както и какво е влиянието на това грехопадение върху света. Изход, Левит, Числа и Второзаконие може да бъдат трудни за четене, понеже навлизат в законите, по които Бог искал юдеите да живеят. Макар че не трябва да избягвате тези книги, може би е по-добре да ги оставите за по-късно изучаване. Във всеки случай, опитайте се да не се объркате в тях. Прочетете от Исус Навиев до Летописи, за да получите добра представа за историята на Израел. Четенето на книгите от Псалмите до Песен на песните ще ви даде добър усет за поезията и мъдростта на евреите. Пророческите книги, от Исая до Малахия, също може да бъдат трудни за разбиране. Помнете, че ключът към разбирането на Библията е да молите Бог за мъдрост (Яков 1:5). Бог е авторът на Библията и Той иска вие да разбирате Неговото Слово.

Важно е да знаете, че не всеки може да бъде успешен изследовател на Библията. Само хората с необходимите „квалификации” за изучаване на Словото могат да го правят с благословението на Бога:

Спасени ли сте чрез вяра в Исус Христос (1 Коринтяни 2:14-16)?
Жадувате ли за Божието Слово (1 Петрово 2:2)?
Прилежно ли изследвате Божието Слово (Деяния 17:11)?

Ако сте отговорили „да” на тези три въпроса, можете да сте сигурни, че Бог ще благослови вашите усилия да познаете Него и Неговото Слово, без значение къде започвате и какъв е вашия метод на изучаване. Ако не сте сигурни, че сте християнин – че сте били спасени чрез вяра в Христос и имате Святия Дух в себе си – ще видите, че няма да можете да разберете смисъла на думите в Писанието. Истините на Библията са скрити от тези, които не са дошли с вяра при Христос, но те са самия живот за онези, които вярват (1 Коринтяни 2:13-14; Йоан 6:63).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Откъде е добре да започна да чета Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries