settings icon
share icon
Въпрос

Духовните крепости – какво е библейското виждане?

Отговор


Думата крепости се намира веднъж в Новия Завет, използвана метафорично от Павел при описание на християнската духовна битка: „Защото, ако и да живеем в плът, по плът не воюваме. Защото оръжията, с които воюваме, не са плътски, но пред Бога са силни за събаряне на крепости“ (2 Коринтяни 10:3-4). Този пасаж разкрива следните факти за нашата битка:

1) Нашата битка не е планирана според начина, по който светът воюва; земните военни хитрости не са наша грижа.

2) Нашите оръжия не са физически, тъй като нашата война е духовна по природа. Вместо оръдия и танкове нашите оръжия са тези на „Божието всеоръжие“ и се състоят от „препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник, и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира. А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия; вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово“ (Ефесяни 6:14-17).

3) Нашата сила идва само от Бог.

4) Божият план е да разрушим духовните крепости.

Какви са тези „крепости“ или „укрепления“, пред които сме изправени? В следващия стих Павел тълкува метафората: „Понеже събаряме помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всеки разум да се покорява на Христа“ (2 Коринтяни 10:5). „Помислите“ са философиите, аргументите и схемите на света. „Всичко, което се издига“ има общо с всяко гордо, човекоцентрирано и самодоволно нещо.

Ето я картината: християнинът, облечен в своята духовна броня и носещ своите духовни оръжия, тръгва да „завладява“ света за Христа, но скоро той се натъква на препятствия. Врагът е издигнал силно укрепени гарнизони, които да се противопоставят на Истината и да попречат на Божия план за изкупление. Ето я крепостта на човешките помисли, подсилена с много изкусни аргументи и надмощието на логиката. Ето го замъка на страстта с пламтящи битки, защитавани от страст, удоволствие и алчност. И ето я кулата на гордостта, в която човешкото сърце стои на трона и разкрива в мислите за своето превъзходство и достатъчност.

Врагът здраво се е окопал; тези крепости са били охранявани в продължение на хиляди години като представляват голяма стена на съпротива срещу Истината. Нищо от това, обаче, не възпира християнския воин. Като използва оръжията, избрани от Бог, той атакува крепостите и чрез чудотворната сила на Христос стените са разрушени и бастионите на греха и грешките падат. Победоносният християнин влиза в руините и пленява всяка лъжлива теория и всяка човешка философия, които някога гордо са утвърждавали своята независимост от Бог.

Ако това звучи много подобно на битката на Исус Навиев за Ерихон, вие сте прави. Каква велика илюстрация за духовната истина е тази история (Исус Навиев 6)!

Споделянето на благовестието не е само единственият път, когато виждаме съпротива. Можем също да се изправим срещу демонични крепости в нашия собствен живот, в нашите семейства и дори в нашите църкви. Всеки, който се е борил с пристрастеност, с гордост или е трябвало да „избяга от младежки страсти“, знае, че грехът, липсата на вяра и светският светоглед са наистина „крепости“.

Господ изгражда Своята църква и „портите на ада няма да й надделеят“ (Матей 16:18). Това, от което се нуждаем, са християнски войници, напълно отдадени на волята на Господа на Войнствата, който ще използва духовните оръжия, които Той ще осигури. „Едни споменават колесници, а други коне; Но ние ще споменем името на Господа нашия Бог“ (Псалом 20:7).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Духовните крепости – какво е библейското виждане?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries