settings icon
share icon
Въпрос

Какво е духовна зрялост? Как мога да стана по- зрял духовно?

Отговор


Духовната зрялост се постига, като ставаме повече като Исус Христос. След спасението всеки християнин започва процеса на духовно израстване, с намерението да стане духовно зрял. Според апостол Павел това е непрекъснат процес, който никога няма да приключи в този живот. Във Филипяни 3:12–14, говорейки за пълното познание за Христос, той казва на своите читатели, че самият той „Не че съм сполучил вече, нито съм станал вече съвършен; но се впускам в гонитба, дано уловя, защото и аз бях уловен от Христос Исус. Братя, аз не смятам, че съм уловил, но едно правя – като забравям това, което е назад, и се простирам към това, което е напред, впускам се към прицелната точка за наградата на горното призвание от Бога в Христос Исус.” Подобно на Павел, ние трябва непрекъснато да се стремим към по-дълбоко познание за Бог в Христос.

Християнската зрялост изисква радикално пренареждане на нечии приоритети, преминаване от угодни на себе си към угодни на Бога и научаване на подчинение на Бога. Ключът към зрелостта е последователността, постоянството в правенето на онези неща, за които знаем, че ще ни доближат до Бога. Тези практики се наричат духовни дисциплини и включват неща като четене/изучаване на Библията, молитва, общение, служба и настойничество. Колкото и усилено да работим върху тези неща обаче, нищо от това не е възможно без да се даде възможност на Святия Дух в нас. Галатяни 5:16 ни казва, че трябва да „ходим чрез Духа“. Гръцката дума, използвана тук за „разходка“, всъщност означава „да вървя с определена цел“. По-късно в същата глава Павел отново ни казва, че трябва да „ходим чрез Духа“. Тук думата, преведена като „разходка“, има идеята да правим нещата „стъпка по стъпка, стъпка по стъпка“. Това е за да се научим да ходим под ръководството на друг – Светия Дух. Да бъдем изпълнени с Духа означава, че ходим под контрола на Духа. Докато се подчиняваме все повече и повече на контрола на Духа, ние също ще видим увеличаване на плода на Духа в нашия живот (Галатяни 5:22–23). Това е характерно за духовната зрялост.

Когато станем християни, ни се дава всичко необходимо за духовна зрялост. Петър ни казва, че „ Понеже Неговата божествена сила ни е подарила всичко, което е потребно за живота и за благочестието, чрез познаването на Този, Който ни е призовал чрез Своята слава и сила, “ (2 Петър 1:3). Само Бог е нашият ресурс и цялото израстване идва по благодат чрез Него, но ние сме отговорни да направим избора да се подчиняваме. Петър отново ни помага в тази област: „поради тази причина положете всяко старание и прибавете към вярата си добродетел, към добродетелта си – благоразумие, към благоразумието си – себеобуздание, към себеобузданието си – търпение, към търпението си – благочестие, към благочестието си – братолюбие, и към братолюбието си – любов. Защото ако тези добродетели се намират у вас и изобилстват, те не допускат да бъдете безделни, нито безплодни в познаването на нашия Господ Исус Христос. ” (2 Петър 1:5–8). Да бъдеш ефективен и плодотворен в познанието на Господ Исус е същността на духовната зрялост.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е духовна зрялост? Как мога да стана по- зрял духовно?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries