settings icon
share icon
Въпрос

Какво е духовнотпо пътуване?

Отговор


Духовното пътуване е фраза, използвана от много различни религии, за да означава естественото развитие на човек, докато израства в разбирането на Бог, света и себе си. Това е начин на живот за по-дълбоко познание и мъдрост. Но това, което се има предвид под духовно пътуване към христоподобност, е много различно от пътуването към някакъв вид „духовност“, която не включва и не се основава на Личността и делото на Господ Исус Христос.

Има няколко разлики между християнското духовно пътуване и версията на Ню Ейдж. Нюейджърите пеят мантри по няколко часа на ден. Библията казва да водим ежедневни разговори с Бог чрез молитва (1 Солунци 5:17). Ню ейдж вярват, че хората могат да избират своя собствен път , своето пътуване и че всички пътища водят до една и съща дестинация. Библията казва, че има само един път – Христос (Йоан 14:6). Нюейдж вярват, че едно духовно пътуване ще доведе до хармония с Вселената. Библията учи, че вселената е във война (Ефесяни 6:12) и част от пътуването е борба както за други души, така и за нашият собствен път (1 Тимотей 6:12).

Друга разлика е, че Библията всъщност говори за духовно пътуване и за стъпките през него. Християнинът започва като дете (1 Коринтяни 13:11), все още вижда света с наивни очи, все още повлиян от плътта и се нуждае от основно образование за Бога и позицията си спрямо Бога (1 Коринтяни 3:1–2; 1 Петрово 2:2). На новите християни се дава работа в църквата, подходяща за позицията им като млади във вярата (1 Тимотей 3:6). Докато християните растат в разбирането за Бог и света, те научават повече за това как да действат и как да се отнасят към света (Тит 2:5–8). По-нататък в своето духовно пътуване, човек става пример за по-младите (Тит 2:3–4) и понякога лидер в църквата (1 Тимотей 3).

В основата на духовното пътуване е разбирането, че то е пътешествие. Никой от нас не е съвършен. След като станем вярващи, не се очаква да постигнем моментална духовна зрялост. По-скоро християнският живот е процес, включващ както нашето внимание (2 Коринтяни 7:1), така и Божието дело в нас (Филипяни 1:6; 2:12–13). И също така има повече общо с възможностите и преднамереността, отколкото с възрастта (1 Тимотей 4:12).

Духовно пътуване, изпълнено с празно пеене, ще доведе само до празно сърце. Пътуване, изпълнено с изучаване на Библията, подчинение на това, което тя казва, и доверие в Бог е приключение за цял живот, което ще донесе истинско разбиране на света и дълбока любов към неговия Създател.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е духовнотпо пътуване?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries