settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява духовното израстване?

Отговор


Духовното израстване е процес на ставане повече и повече като Исус Христос. Когато поставим вярата си в Исус, Святия Дух започва един процес да ни прави все повече като Исус, приспособявайки ни към Неговия образ. Духовното израстване е може би най-добре описано в 2 Петрово 1:3-8, което ни казва, че чрез Божията сила Той „...ни е подарил всичко що е потребно за живота и за благочестието, чрез познаването на Този, Който ни е призовал чрез Своята слава и сила; чрез които се подариха скъпоценните нам и твърде големи обещания, за да станете чрез тях участници на божественото естество, като сте избягали от произлязлото от страстите разтление в света; то по самата тая причина положете всяко старание и прибавете на вярата си добродетел, на добродетелта си благоразумие, на благоразумието си себеобуздание, на себеобузданието си твърдост, на твърдостта си благочестие, на благочестието си братолюбие, и на братолюбието си любов. Защото, ако тия добродетели се намират у вас и изобилват, те ви правят да не сте безделни нито безплодни в познанието на нашия Господ Исус Христос.”

Има два списъка в Галатяни 5:19-23. Галатяни 5:19-21 изброява „делата на плътта”. Тези са нещата, които определяха нашия живот преди ние да повярваме в Христос за спасение. Делата на плътта са дейностите, които ние трябва да изповядаме, да се покаем и с Божията помощ да победим. Преживявайки духовно израстване, все по-малко и по-малко ще бъдат очевидни „делата на плътта” в живота ни. Вторият списък е „плода на Духа” (Галатяни 5:22-23). Това са нещата, които трябва да определят нашия живот от сега, когато ние имаме изпитано спасение в Исус Христос. Духовното израстване се установява, когато плода на Духа става все по-явен в християнския живот.

Когато се случи трансформацията на спасението, тогава започва духовния растеж. Святият Дух обитава в нас (Йоан 14:16-17). Ние сме нови създания в Христос (2 Коринтяни 5:17). Старата природа е заменена от нова (Римляни глави 6-7). Духовният растеж е процес, продължаващ през целия живот, който става, когато ние изучаваме и прилагаме Божието Слово (2 Тимотей 3:16-17) и ходим по Духа (Галатяни 5:16-26). Търсейки духовно израстване, можем да се молим на Бог, просейки мъдрост за това в кои области Той желае да растем духовно. Ние можем да молим Бог да ни помогне да увеличим вярата си и познаването на Него. Бог желае ние да растем духовно. Бог ни е дал всичко, от което се нуждаем, за да изпитаме духовно израстване. С помощта на Святия Дух ние можем да побеждаваме греха повече и повече и постоянно да ставаме повече и повече като нашия Спасител, Господ Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява духовното израстване?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries