settings icon
share icon
Въпрос

Има ли някаква стойност проверката/откриване на наличността/оценката на духовните дарби?

Отговор


Определено е похвално желанието на Божиите деца да познават дадените им от Светия Дух духовни дарби за целите на служенето и прославянето на Бог (2 Тимотей 1:6). В същото време Библията не изисква духовната/ите дарба/и да могат да бъдат определени чрез взимането на тест. Повечето оценки на духовните дарби действат основно по този начин. Човекът, който прави теста, просто отговаря на списък с твърдения или въпроси. След като отговори на всички въпроси се слага цифрова стойност на избраните отговори, изчисляват се и тази цифра определя духовната/ите дарба/и. За разлика, Библията учи, че Светият Дух дава духовните дарби според Своята воля, според това как Той е избрал да използва вярващия да служи на другите.

Един от проблемите с подхода с теста на духовните дарби е този, че сред днешните християни има много различни мнения за цялостния предмет на духовните дарби като колко са те, точно какво означават, дали някои дарби са неактивни и дали да се включат дарбите на Христос към Неговата църква (Ефесяни 4:11) в списъка с духовните дарби. В тези оценки рядко се засягат тези въпроси. Друго съображение е, че обикновено хората са склонни да гледат на себе си различно отколкото другите ги виждат, което може да означава погрешен резултат при оценката на духовните дарби.

Трети проблем при използването на този подход при определянето на духовните дарби е, че тези дарби идват от Бог чрез Светия Дух и Духът дава тези дарби на този, когото избере (1 Коринтяни 12:7-11). В Йоан 16:13 Исус обещава на вярващите, че Светият Дух ще ги води в цялата истина. Очевидно, тъй като Светият Дух е този, който решава кой какви дарби да получи, Той е дори по-заинтересован от нас ние да открием какви са нашите дарби. Наистина, нашето собствено любопитство колко сме „надарени“ много пъти е мотивирано от суетни мисли за нашето собствено значение. Обратно, желанието на Светия Дух да узнаем нашите духовни дарби е винаги за добро, за да функционираме в тялото по такъв начин, който принася слава и почит на Отца.

Ако наистина търсим Божието водителство чрез молитва, общение, изучаване на Божието Слово и проповядването на Божиите служители, нашите дарби ще станат явни. Бог ни дава желанията на нашите сърца (Псалом 37:4). Това не означава непременно, че Бог ни дава каквото и да пожелаем – а вместо това, че Той може и ще ни даде самите желания. Той може да постави в сърцата ни желанието за проповядване, желането за даване, желанието за молитва, желанието за служене, т.н. Когато действаме съобразно тези желания и сме истински отдадени на Неговата слава при използването на нашите дарби, ще има положителни резултати – тялото Христово ще бъде издигнато и Бог ще бъде прославен.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли някаква стойност проверката/откриване на наличността/оценката на духовните дарби?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries