settings icon
share icon
Въпрос

Как да разбера каква е моята духовна дарба?

Отговор


Няма магическа формула или тест за духовни дарби, който може да ни каже точно какви са нашите духовни дарби. Святия Дух разпределя дарбите както Той определи (1 Коринтяни 12:7-11). В същото време Бог не иска да бъдем невежи за това, как Той иска да Му служим. Проблемът e, че е много лесно за нас да станем така грабнати от духовните дарби, които търсим, че да служим на Бог само в областта, в която почувствуваме, че имаме духовна дарба. Това не е начинът, по който работят духовните дарби. Бог ни призовава да Му служим покорно. Той ще ни снабди с всякаква дарба или дарби, от които се нуждаем, за да постигнем задачата или задачите, към които Той ни е призовал.

Определянето на нашата духовна надареност може да стане по различни начини. Тестове за духовни дарби или описи, на които не може напълно да се разчита, могат определено да ни помогнат да разберем в коя област може би имаме дарби. Потвърждението от другите също дава светлина за нашата духовна надареност. Други хора, които ни виждат да служим на Господа, често могат да идентифицират духовна дарба, която ние практикуваме, но смятаме за дадена или не разпознаваме. Молитвата също така е важна. Единствената личност, която знае точно как сме духовно надарени е Онзи, Който дава дарбите – Святия Дух. Ние можем да молим Бог да ни покаже с какви дарби сме дарени, за да можем по-добре да използваме нашите духовни дарби за Негова слава.

Да, Бог призовава някои за учители и им дава дарбата на учителство. Бог призовава някои да бъдат слуги и ги благославя с дарба на помощничество. Все пак това, че определено знаем нашата духовна дарба, не ни извинява от служене на Бога в области извън нашата надареност. Ползотворно ли е да се знае това, каква духовна дарба(и) ни е дал Бог? Естествено, че да. Погрешно ли е да се фокусираме толкова много върху духовните дарби, че да пропуснем други възможности да служим на Бог? Да! Ако ние сме посветени да бъдем употребявани от Бог, Той ще ни екипира с духовните дарби, от които се нуждаем.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как да разбера каква е моята духовна дарба?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries