settings icon
share icon
Въпрос

Какво да правя, когато съм под духовна атака?

Отговор


Първото нещо, което трябва да направим, когато вярваме, че може да сме подложени на духовна атака, е да определим, доколкото можем, дали това, което преживяваме, е наистина духовна атака от демонични сили или просто последиците от живота в прокълнатия от грях свят. Някои хора обвиняват за всеки грях, всеки конфликт и всеки проблем демони, които смятат, че трябва да бъдат прогонени. Апостол Павел инструктира християните да водят война срещу греха в себе си (Римляни 6) и да водят война срещу лукавия (Ефесяни 6:10-18). Но независимо дали наистина сме под духовна атака от демонични сили или просто се борим със злото в себе си и това, което обитава света, планът на битката е един и същ.

Ключът към плана на битката се намира в Ефесяни 6:10-18. Павел започва с думите, че трябва да бъдем силни в Господа, а не в нашата собствена сила, която е несравнима с тази дявола и неговите сили. След това Павел ни увещава да облечем Божието всеоръжие, което е единственият начин да заемем позиция срещу духовните атаки. С нашата собствена сила ние нямаме шанс да победим „духовните сили на злото в небесните царства“ (ст. 12). Само „пълното Божие въоръжение“ ще ни подготви да устоим на духовна атака. Можем да бъдем силни само в силата на Господ; Божията броня ни защитава в нашата битка срещу духовните сили на злото в света.

Ефесяни 6:13-18 дава описание на духовната броня, която Бог ни дава, и добрата новина е, че тези неща са лесно достъпни за всички, които принадлежат на Христос. А освен всичко това вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всички огнени стрели на лукавия; вземете също за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово” (Ефесяни 6:18). Какво представляват тези духовни доспехи в духовната война? Трябва да говорим истината срещу лъжите на Сатана. Трябва да почиваме във факта, че сме обявени за праведни поради Христовата жертва за нас. Ние трябва да провъзгласяваме Евангелието, независимо колко съпротива получаваме. Не трябва да се колебаем във вярата си, без значение колко яростно сме атакувани. Нашата крайна защита е увереността, която имаме за нашето спасение, увереност, че никаква духовна сила не може да ни го отнеме. Нашето нападателно оръжие е Божието Слово, а не нашите собствени мнения и чувства. И накрая, трябва да следваме примера на Исус, като признаем, че някои духовни победи са възможни само чрез молитва.

Исус е нашият най-добър пример, когато става въпрос за отблъскване на духовни атаки. Наблюдавайте как Исус се справяше с преките атаки от Сатана, когато беше изкушен от него в пустинята (Матей 4:1-11). На всяко изкушение се отговаряше по един и същи начин — с думите „Писано е“ и цитат от Писанията. Исус знаеше, че Словото на живия Бог е най-мощното оръжие срещу изкушенията на дявола. Ако самият Исус използва Словото, за да се противопостави на дявола, смеем ли да използваме нещо по-малко?

Най-добрият пример за това как да не влизаме в духовна война е „И между тези, които вършеха това, бяха седемте синове на някой си юдеин Скева, главен свещеник. Но веднъж злият дух им отговори: Исус признавам и Павел зная; но вие кои сте? И човекът, в когото беше злият дух, скочи върху тях и като надви и двамата, взе надмощие над тях, така че те избягаха от онази къща голи и ранени. (Деяния 19:15-16). Седемте сина на Скева използваха името на Исус, но тъй като нямаха връзка с Исус, думите им бяха лишени от никаква сила или власт. Те не разчитаха на Исус като свой Господ и Спасител и не използваха Божието Слово в своята духовна война. В резултат на това те получиха унизителен побой. Нека да се поучим от техния лош пример и да водим духовна война, както ни учи Библията.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво да правя, когато съм под духовна атака?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries