settings icon
share icon
Въпрос

Кои са били духовете в затвора?

Отговор


„Духовете в затвора“ се споменават в контекста на това, което Исус е правил във времето между Своята смърт и възкресението. Първо Петър 3: 18–20 казва: „Защото и Христос един път пострада за греховете, Праведният за неправедните, за да ни приведе при Бога, като беше умъртвен по плът, но оживотворен по Дух; чрез Когото отиде да проповядва на духовете в тъмницата, които едно време бяха непокорни, когато Божието дълготърпение ги чакаше в дните на Ной, докато се правеше ковчегът, в който малцина, т. е. осем души, се избавиха чрез вода.”. Обърнете внимание, че тялото на Исус било мъртво и очаквало възкресение, но Той бил духовно жив по времето, когато тялото му било в гроба. Като предистория, моля, прочетете нашата статия на тема „Къде беше Исус през трите дни между Неговата смърт и възкресението?“

Със сигурност знаем три неща за духовете, споменати в 1 Петър 3:19. Те са безплътни, затворени са, грехът им е извършен преди Потопа. Стихът също така показва, че Исус е посетил мястото, където са били пленени, за да им съобщи. Кои точно са тези духове е предмет на някои спекулации през годините.

Ние смятаме, че духовете в затвора са паднали ангели или демони. Духовете в затвора не могат да бъдат святи ангели, защото те не са съгрешили и не са затворени. Ясно е, че не всички демони са в затвора, тъй като Новият Завет дава много примери за демонична дейност на земята. Така че духовете в затвора трябва да бъдат избрана група демони, които за разлика от техните демонични съюзници са държани в плен.

Каква може да е причината поради която някои, но не всички демони да бъдат затворени? Юда 1: 6 ни дава важна подсказка: „и че ангели, които не опазиха своето достойнство, а напуснаха собственото си жилище, Той ги държи под мрак във вечни окови за съда на великия ден; “ Има някои паднали ангели, извършили някакво грубо престъпление; Юда 1: 6 не дава подробности, но грехът на демоните бил свързан с това как те „не запазиха своето достойнство, а изоставиха собственото си жилище“. Откровение 9: 1–12, 14–15 и 2 Петър 2: 4 също говорят за група зли ангели, които в момента са вързани (пазени за съд).

Грехът, който са извършили духовете в затвора, може да бъде този в Битие 6: 1–4, в който са записани „Божиите синове“, които се чифтосват с „човешките дъщери“ и създават раса от гиганти, Нефилимите. Ако „Божиите синове“ бяха паднали ангели, тогава грехът от Битие 6 включваше ангели, напускащи мястото, където им беше мястото, в акт на неподчинение преди Потопа - и това съответства на това, което апостолът споменава в 1 Петър 3:19. Възможно е демоните, съжителстващи с човешки жени, да са били затворени от Бог, за да им попречи да повтарят този грях и да обезсърчи другите демони да опитват.

Според 1 Петър 3:19, Исус „отиде да проповядва“ на тези духове в затвора. Гръцката дума в превод „провъзгласен“ или „проповядван“ означава „публично да се декларира“ или „да се възвестява“. Ако духовете са демони, тогава Петър казва, че Исус е отишъл в Бездната и е обявил победата си на падналите ангели, затворени там. Те бяха загубили. Той спечели. Кръстът триумфира над всяко зло (вж. Колосяни 2:15).

Друг възглед за идентичността на духовете в затвора е, че те са човешките духове на загиналите в потопа по времето на Ной. Що се отнася до проповядването на Христос, има две интерпретации: 1) Христос им проповядваше образно, в и чрез Ной, докато те бяха в плът; и 2) Христос им проповядва буквално между Своята смърт и възкресението. Според двете тълкувания духовете се наричат такива, защото са били в духовно състояние, когато Петър е писал; те вече не бяха в плът, а живееха в Хадес.


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои са били духовете в затвора?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries