settings icon
share icon
Въпрос

Човешката душа смъртна ли е, или безсмъртна?

Отговор


Човешката душа несъмнено е безсмъртна. Това ясно се вижда в много стихове в Стария и Новия Завет: Псалм 22:26; 23:6; 49:7-9; Еклесиаст 12:7; Даниил 12:2-3; Матей 25:46; и 1 Коринтяни 15:12-19. Даниил 12:2 казва: „И много от спящите в пръстта на земята ще се събудят - едните за вечен живот, а другите за позор и вечно презрение.” По същия начин Исус сам каза, че нечестивите „ще отидат във вечно наказание, а праведните - във вечен живот” (Матей 25:46). Една и съща гръцка дума се използва, за да определи „наказание” и „живот”, затова е ясно, че нечестивите и праведните имат вечна/безсмъртна душа.

Непогрешимото учение на Библията е, че всички хора, спасени и изгубени, ще съществуват вечно, в рая или в ада. Истинският или духовният живот не престава, когато нашите смъртни тела умират. Нашите души ще живеят вечно, или в присъствието на Бог в небесата, ако сме спасени, или с наказание в ада, ако отхвърлим Божия дар на спасението. Всъщност Библията предпоставя, че не само нашите души ще живеят вечно, но също и телата ни ще бъдат възкресени. Тази надежда за телесно възкресение е в самата същност на християнската вяра (1 Коринтяни 15:12-19).

Макар душите ни да са безсмъртни, важно е да помним, че ние не сме вечни по същия начин, както е Бог. Той е единственото истинско вечно същество заради това, че само Той няма нито начало, нито край. Бог винаги е съществувал и винаги ще продължи да съществува. Всички други разумни създания, независимо дали са човешки или ангелски, са ограничени с това, че имат начало. Макар нашите души да живеят вечно от момента, в който се появяват, Библията не подкрепя идеята, че душите ни са съществували винаги. Те са безсмъртни, защото Бог ги е създал такива, но те имат начало; имало е време, когато те не са съществували.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Човешката душа смъртна ли е, или безсмъртна?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries