settings icon
share icon
Въпрос

Каква е разликата между душата и духа на човек?

Отговор


Каква е разликата между духа и душата? Думата „дух” засяга само нематериалната страна на човека. Човешкият род има дух, но ние не сме дух. Въпреки това в Писанието само за вярващите, онези, в които обитава Святия Дух, е казано, че са „духовно живи” (1 Коринтяни 2:11; Евреи 4:12; Яков 2:26). Невярващите са „духовно мъртви” (Ефесяни 2:1-5; Колосяни 2:13). В Павловите писания „духът” беше главен в духовния живот на вярващия (1 Коринтяни 2:14; 3:1; 15:45; Ефесяни 1:3; 5:19; Колосяни 1:9; 3:16). Духът е частта от човека, която му дава способността да има близка връзка с Бог. Винаги, когато думата „дух” е използвана, тя засяга нематериалната част на човека, включвайки неговата душа.

Дума „душа” засяга не само нематериалната част на човека, но също така и материална част. За разлика от факта, че човек има „дух”, човек е душа. В нейния най-основен смисъл думата „душа” означава „живот”. Обаче Библията напредва оттатък „живота” и в много области. Една от тези области е човешката готовност за грях (Лука 12:26). Човекът по естество е лош и неговата душа като резултат е покварена. Първоизточникът за живот се премахва по времето на физическата смърт (Битие 35:18; Еремия 15:2). „Душата”, както и „ духа”, е центъра на много духовни и емоционални преживявания (Йов 30:25; Псалом 43:5; Еремия 13:17). Винаги, когато думата „душа” е използвана, тя може да се отнесе към целия човек, жив или след смъртта.

„Душата и „духът” са подобни в начина, по който са използвани в духовния живот на вярващия. Те са различни в тяхното обяснение. „Душата” е хоризонталното взаимоотношение на човек със света. „Духът” е вертикалното взаимоотношение на човек с Бог. Важно е да се разбере, че и двете засягат нематериалната част на човека, но само „духът” се отнася към ходенето на човек с Бог. „Душата” засяга ходенето на човек в света, и материален и нематериален.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е разликата между душата и духа на човек?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries