settings icon
share icon
Въпрос

Има ли такова нещо като сродни души? Има ли Бог един определен човек, за когото да се ожените?

Отговор


Библията не посочва да има определен партньор за всеки един човек. Невъзможно е за нас напълно да разберем Божиите пътища. Ние знаем, че Той ни познава преди дори да сме били родени. „Преди да ти дам образ в корема познах те, и преди да излезеш из утробата осветих те. Поставих те за пророк на народите.” (Еремия 1:5). Той знае какви избори ще направим и знае дали ще се обърнем към Него или не (Римляни 8:29-30). Той знае броя на космите на главата ни (Матей 10:30). Ако ние предадем себе си на Бог и търсим Неговото водителство, Той ни обещава да ни води. „Уповавай на Господа от все сърце, и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища признавай Него, и Той ще оправя пътеките ти.” (Притчи 3:5-6).

Хората често правят избори, които са против волята на Бог – и християни и нехристияни. Следователно, ако Бог е планирал за нас само един човек и ние пропуснем този шанс, тогава нашия живот е обречен на провал. Но Библията говори, че дори най-„глупавия” Божий план е много по-мъдър от най-мъдрия човешки план (1 Коринтяни 1:25), което означава, че Неговия план не може да бъде погрешен. Когато ние изберем да следваме Бог, аз вярвам, че Той ще сложи на нашия път правилните хора и правилните ситуации, които ще ни оформят и моделират в хората, които Той иска да бъдем. Дори когато един християнин се ожени за нехристиянин, Бог има силата да прави чудеса и промени живота на този човек. Ние, като човешки същества, се набъркваме в какви ли не каши, но Бог в Своята безкрайна мъдрост и милост ни изважда от тях, ако Го търсим.

Въпреки че в наши дни почти всеки се жени, не е Божията воля за всеки да се жени. Павел казва, „Бих желал всичките човеци да бъдат какъвто съм аз. Но всеки има своя особен дар от Бога, един така, а друг инак.” (1 Коринтяни 7:7). Нито един от тези избори не е по-добър от другите. Очевидно Бог не е предначертал всеки човек да остане сам, в противен случай това би означавало, че Той възнамерява да се намали населението на земята. И Той не желае всеки да се жени, просто защото някои хора се справят по-добре сами. Ние всички служим на Бог по различни начини. Но във всеки един, Бог иска да бъде центъра на нашия живот. Ако ние търсим Неговата посока, Той ще ни води по пътя, по който иска да вървим, и ще благослови живота ни да вършим Неговата работа.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Има ли такова нещо като сродни души? Има ли Бог един определен човек, за когото да се ожените?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries