settings icon
share icon
Въпрос

Кои бяха Божиите синове и човешките дъщери в Битие 6:1-4?

Отговор


Битие 6:1-4 ни казва, „Като почнаха човеците да се размножават по лицето на земята и им се раждаха дъщери, Божите синове, като гледаха, че човешките дъщери бяха красиви, вземаха си за жени от всички, които избираха. И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години. В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.” Има няколко предположения за това кои бяха Божиите синове и защо децата, които имаха с човешките дъщери, се превърнаха в раса от великани (това е значението на думата исполин).

Трите главни становища за същността на „Божиите синове” са, че (1) те бяха паднали ангели или че (2) те бяха мощни човешки владетели, или че (3) те бяха набожни потомци на Сит, които се женят за грешните потомци на Каин. Това, което дава предимство на (1) е факта, че в Стария завет фразата „Божии синове” винаги се свързва с ангелите (Йов 1:6; 2:1; 38:7). Възможен проблем с (1) е фактът, че Матей 22:30 посочва, че ангелите не се женят. Библията не ни дава никаква причина да вярваме, че ангелите имат пол или са способни да се размножават. Становища (2) и (3) нямат този проблем.

Слабостта на становищата (2) и (3) е, че обикновените човешки мъже, женещи се за обикновените човешки жени, не обяснява това защо потомството им бяха „исполини” или „прочути старовременни мъже”. Още повече, защо Бог би решил да даде потоп на земята (Битие 6:5-7), когато Бог никога не беше забранявал на мощните човешки мъже или потомци на Сит да се женят за обикновените човешки жени или потомци на Каин. Идващото наказание от Битие 6:5-7 е свързано с това, което стана в Битие 6:1-4. Само неприличният, извратен брак между паднали ангели и човешки жени може да оправдае такова сурово наказание.

Аз смятам становище (1) за най-вероятна позиция. Да, това е едно интересно „противоречие” да кажем, че ангелите са безполови и след това да твърдим, че „Божиите синове” бяха паднали ангели, които се размножиха с човешки жени. Обаче, докато ангелите са духовни същества (Евреи 1:14), те могат да се появяват в човешка, физическа форма (Марк 16:5). Мъжете от Содом и Гомор искаха да правят любов с двата ангела, които бяха у Лот (Битие 19:1-5). Правдоподобно е, че ангелите са способни да приемат човешка форма, дори такава, копираща човешката сексуалност – и вероятно дори репродукция. Защо падналите ангели не правят това по-често? Изглежда, че Бог затвори падналите ангели, които направиха този лош грях, така че другите паднали ангели да не направят същото (както е описано в Юда 6). По-ранните еврейски тълкуватели, апокрифни и псевдоепиграфни писания са единодушни при поддържане на становището, че споменатите в Битие 6:1-4 „Божии синове” са паднали ангели. Това по никакъв начин не приключва разискването. Все пак, становището, че Битие 6:1-4 включва падналите ангели, които са правели любов с човешките жени, има силна контекстуална, граматическа и историческа основа.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Кои бяха Божиите синове и човешките дъщери в Битие 6:1-4?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries