settings icon
share icon
Въпрос

Какви са библейските решения за справяне с брачни проблеми?

Отговор


Бракът е най-интимната връзка, която двама човека могат да преживеят, на второ място след връзката с Бог. Бракът изважда най-доброто и най-лошото от повечето хора, когато две отделни личности не могат да живеят като ,,една плът“ (Матей19:6; Марк 10:8). В основата на повечето брачни проблеми е егоизмът. Когато единият или двамата партньори изберат да живеят така, сякаш неговите или нейните нужди заслужават първостепенно внимание, възниква конфликт.

Има определени стихове, които адресират поведението на съпрузите и съпругите. Някои от тях са 1 Петър 3:1-8, Колосяни 3:18-19 и Тит 2:3-5. Въпреки че не се отнася директно до брака, Филипяни 2:3-13 е отлична рецепта за разрешаване на брачни проблеми. Пасажът ни казва да приемем отношението, което Христос демонстрира когато Той оставя правата Си като Син на Бога и идва на земята като скромен слуга. Стихове 3 и 4 казват: ,, Не правете нищо от партизанство или от тщеславие, но със смиреномъдрие нека всеки счита другия по-горен от себе си. Не гледайте всеки само за своето, но всеки и за чуждото.“ Когато това увещание се приложи към брака, почти всяко препятствие може да бъде преодоляно.

Разбира се, търсенето на съвет от пастор или християнски брачен съветник е библейско действие (Притчи 19:20). Съветването е отличен начин да се изчистят погрешните схващания за ролите в брака, да се види дадена ситуация от друга гледна точка и да се различат Божиите стандарти от тези на света.

Ефесяни 5:21-33 дава конкретни инструкции както за съпрузите, така и за съпругите. Съпругът трябва да обича жена си ,, както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея“ (стих 25). Такава саможертвена любов създава атмосфера, в която жената може по-лесно да се подчини на ръководството на мъжа си. Когато съпругът е посветен да демонстрира любов към съпругата си, а съпругата е посветена да позволи на мъжа си да води, бракът ще работи.

Също така е разумно да обърнете голямо внимание на стиховете точно преди конкретните инструкции за брака. В Ефесяни 5:18-21 се казва, ,, И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но изпълвяйте се с Духа; и разговаряйте се с псалми и химни и духовни песни, като пеете и възпявате Господа в сърцето си, и като винаги благодарите за всичко на Бога и Отца в името на нашия Господ Исус Христос, като се подчинявате един на друг в страх от Христа.“

Обърнете внимание на всички команди, които предхождат указанията за брак. Всички християни трябва:

• да отказват да се напиват
• да бъдат изпълнени с Духа
• да се насърчават взаимно
• да пеят химни и песни за възхвала
• да имат отношение на непрекъснато поклонение
• да живеят в дух на благодарност
• да се подчиняват в любов един на друг

Пропускаме жизненоважна истина, когато прескачаме направо към брачните инструкции, без да прилагаме практическите насоки в предходните стихове. Когато всеки съпруг прилага тези истини в личния си живот и се стреми да постави връзката си с Господ на първо място, брачните проблеми остават на заден план. Когато двама отдадени християни възнамеряват да потърсят Божието сърце и да следват волята Му независимо от всичко, няма проблем, който да не могат да преодолеят.

English


Върнете се обратно на основната българска страница

Какви са библейските решения за справяне с брачни проблеми?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries