settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява поглъщащата молитва?

Отговор


От 90-те години на 20 в. има засилено фокусиране върху мистицизма в различните сегменти на християнството. Граничещи с езотеричното, тези мистични преживявания разширяват разделението между „истинска вяра" и „почувствана вяра" и заплашва да замени здравото библейско учение с подтикван от емоциите отклик. Поглъщащата молитва е една такава мистична дейност. Описват я като почивка в Божието присъствие. Това се постига чрез свиренето на някакви нежни хвалебни песни като или седиш, или лежиш, и казваш кратки, прости молитви в продължение на известно време, но иначе държиш ума си свободен от други мисли. В момента, когато почувстваш Божието присъствие чрез някакъв вид проявление като щипене на кожата, чувство за горещина или студ или дори лек вятър, който привидно духа през тялото ти, ти трябва само да се „потопиш" в това присъствие.

Въпреки че това може да звучи малко странно за някои, то не се явава непосредствено като непременно лошо. Обаче, правилото, чрез което измерваме преживяванията си в живота, е Библията (2 Тимотей 3:16-17), и когато поглъщащата молитва бъде изследвана съответно, откриваме, че на нея й липсва библейска опора. Никъде в Библията не може да бъде открит модел на молитва, който поглъщащата молитва следва.

Молитвата в най-простата си форма в Библията призовава Господното име (Битие 4:26) и при всеки пример, който се намира в Писанието, тя описва общуването с Бог. Поглъщащата молитва започва така, но бързо преминава в трансподобно състояние. Това е, където поглъщащата молитва престава да бъде библейска и наподобява повече Нюейдж практика или нещо, в което биха участвали проповедниците на индуизма.

Не отричаме, че изживяването на Божието присъствие може да бъде мощно и променящо живота. Не целта на поглъщащата молитва е това, което е погрешно, а нейната методология. Поглъщащата молитва се фокусира върху получаването на духовно преживяване като се търси Божието присъствие чрез мистични упражнения. По това е подобна на „съзерцателната молитва" и съзерцателната духовност, които са еднакво небиблейски. Библейската молитва е разговор с Бог с Неговата воля в ума (1 Йоаново 5:14). Библейски молещият се вярващ вече разбира, че Божието присъствие е винаги с него (Псалом 139:7; Матей 28:20; 1 Коринтяни 6:19; 1 Солунци 4:8; 2 Тимотей 1:14) и той не се нуждае да преживява никакъв вид физическо усещане, за да го докаже.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява поглъщащата молитва?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries