settings icon
share icon
Въпрос

Защо има толкова много религии? Всички религии ли водят до Бог?

Отговор


Съществуването на толкова много религии и твърдението, че всички религии водят до Бога несъмнено объркват много хора, които искрено търсят истината за Бог, като понякога крайният резултат е, че някои се отчайват, че може някога да научат абсолютната истина по този въпрос; или накрая прегръщат твърдението на универсалистите, че всички религии водят до Бога. Разбира се, скептиците също изтъкват съществуването на толкова много религии като доказателство, че или не можем да познаем Бог, или че Бог просто не съществува.

Римляни 1:19-21 съдържа библейското обяснение защо има толкова много религии. Истината за Бог се вижда и се разбира от всяко човешко същество, понеже Бог я е направил такава. Вместо да приемат истината за Бог и да се покорят на нея, повечето човешки същества я отхвърлят и търсят свой собствен начин да разберат Бога. Но това не ни води до просветление относно Бог, но до безсилието на мисълта. Ето къде се намира основата на „многото религии.”

Много хора не искат да вярват в Бога, който изисква праведност и морал, затова си измислят Бог, който няма такива изисквания. Много не искат да вярват в Бог, който обявява, че е невъзможно хората да си пробият свой собствен път до небето. Затова измислят бог, който приема хората в небето, ако са изпълнили определи стъпки, следвали определени правила, и/или покорявали на определени закони, или поне са се постарали да го направят. Много хора не искат отношения с Бог, който е суверен и всемогъщ. Затова си представят бог, който е повече мистична сила, отколкото личностен и суверенен владетел.

Съществуването на толкова много религии не е аргумент срещу съществуването на Бога, нито аргумент, че истината за Бог не е ясна. По-скоро многото религии са демонстрация на това, че човечеството е отхвърлило единия истински Бог. Хората са Го заменили с богове, които приличат повече на тях. Това е опасно начинание. Желанието да пресъздадем Бог по нашия собствен образ идва от греховното естество в нас – естество, което накрая ще „пожъне тление” (Галатяни 6:7-8).

Всички религии ли водят до Бог? Наистина водят. Всички освен една водят до Неговия съд. Само една – християнството – води до Неговата прошка и вечен живот. Без значение коя религия приема един човек, всички ще срещнем Бог след смъртта (Евреи 9:27). Всички религии водят до Бога, но само една религия може да ни помогне да бъдем приети от Бога, защото само чрез Неговото спасение чрез вяра в Исус Христос можем да пристъпим смело към Него. Решението да приемем истината за Бог е важно по една проста причина: ужасно неприятно е да сме в грешка цяла вечност. Ето защо е толкова важно да мислим за Бог по правилния начин.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо има толкова много религии? Всички религии ли водят до Бог?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries