settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е християнският възглед за пушенето? Пушенето грях ли е?

Отговор


Библията никога не споменава пряко пушенето. Обаче има няколко принципа, които определено са приложими за пушенето. Първо, Библията ни заповядва да не позволяваме телата ни да бъдат „обладани” от нищо. 1 Коринтяни 6:12 заявява, „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан от нищо.” Пушенето безспорно е силно пристрастяващо. По-късно в същия пасаж ни се казва, „Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си.” (1 Коринтяни 6:19-20). Пушенето безспорно вреди на здравето ви. Пушенето доказано уврежда дробовете и често и сърцето.

Може ли пушенето да се определи като „ползотворно” (1 Коринтяни 6:12)? Може ли да се каже, че пушенето истински „почита Бог с тялото ви” (1 Коринтяни 6:20)? Може ли един човек наистина да пуши за „слава на Бог” (1 Коринтяни 10:31)? Ние вярваме, че отговора на тези три въпроса е категорично „не”. В резултат ние вярваме, че пушенето е грях и поради това не трябва да бъде практикувано от последователите на Исус Христос.

Някои привеждат доводи срещу този възглед, посочвайки факта, че много хора ядат нездравословни храни, които могат да бъдат също толкова пристрастяващи и толкова лоши за тялото. Като пример, някои хора са толкова безнадеждно пристрастени към кофеина, че не могат да работят без първата си чаша кафе сутринта. Дори и това да е вярно, как то прави пушенето правилно? Ние твърдим, че християните трябва да избягват лакомията и прекомерно нездравословното хранене. Да, християните често са лицемерни, осъждайки един грях и следвайки друг... но отново, как това прави пушенето за почитане на Бог?

Друг аргумент срещу този възглед за пушенето е факта, че много богоугодни мъже са били пушачи, като известния британски проповедник Ч. Спърджън. Отново, ние не мислим, че този аргумент има някаква тежест. Ние вярваме, че Спърджън е грешал, пушейки. От друга страна бил ли е той богоугоден мъж и великолепен учител на Божието Слово? Абсолютно! Това прави ли всичките му действия и навици угодни на Бог? Не.

Заявявайки, че пушенето е грях, ние не казваме, че всички пушачи за неспасени. Има много истински вярващи в Исус Христос, които пушат. Пушенето не спира един човек да бъде спасен. И не става причина някой да изгуби спасението си. Пушенето не е по-малко простимо от който и да е друг грях, независимо дали един човек става християнин или един християнин изповядва греха си на Бог (1 Йоан 1:9). В същото време, ние твърдо вярваме, че пушенето е грях, който трябва да бъде отхвърлен и, с Божията помощ, преодолян.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е християнският възглед за пушенето? Пушенето грях ли е?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries