settings icon
share icon
Въпрос

Сънната парализа резултат ли е от духовно нападение?

Отговор


Парализата по време на сън може да бъде много страшно нещо. При нея вие знаете, че спите, опитвате се да се събудите, но не можете. Често е придружена от ирационално чувство на пълен ужас, а понякога и от образи на фигури в черни наметала. Много култури са разработили свръхестествени обяснения за сънната парализа. В Китай тя се нарича mèng yǎn, "призрак, който притиска тялото". В някои мюсюлмански страни тя се свързва със зъл джинн. В Африка го наричат "вещица, която се качва на гърба ти".

Съществува обаче изцяло физиологично обяснение на явлението, известно като сънна парализа. Когато заспиваме, съзнанието ни може да навлезе в хипнагогично състояние. Това се случва, когато все още осъзнатият ум на спящия се сблъсква с образи от сънищата. Когато някои хора се събудят, те преживяват хипнопомпично състояние, което представлява сънуващият ум, изправен пред стимули от реалния свят. И в двата случая сънищата могат да изглеждат съвсем реални, придобивайки ярко, халюцинаторно усещане. Често тези образи са на черни петна, които обърканият ум интерпретира като човешки фигури, понякога наричани "хора в сянка". Халюцинациите могат да бъдат и под формата на звуци, като силен взрив или детски плач. Тези епизоди често започват с усещане за падане, последвано от "хипнотичен тласък", при който мускулите на тялото се свиват силно.

Едно от най-страшните преживявания при сънната парализа е включването на ясни сънища и фалшиво събуждане. Спящият разпознава, че спи, и се опитва да се събуди. Той отваря очи с облекчение, но скоро осъзнава, че все още спи. Това може да продължи известно време, като понякога води до реално осъзнаване на заобикалящата го среда - натиска на завивките, светлината в стаята отвъд клепачите, но все пак до невъзможност за пълно събуждане. Това осъзнаване може да се изплъзне отново, връщайки спящия към халюцинациите.

Мускулната парализа по време на сън е необходимо нещо. Хората, които редовно изпълняват сънищата си, са склонни към случайни наранявания - дори към скачане от прозорци. Съзнанието, че сте заспали и сте парализирани, обаче може да бъде плашещо. Казвате си да отворите очи, само за да попаднете в поредното фалшиво събуждане. Една от теориите е, че сънната парализа засяга по-пълноценно по-големите части на тялото. Можете да се опитате да се събудите, като размърдате пръстите на краката или ръцете си. Възможно е също така да се молите по това време. Това често ще ви даде утеха, която ви позволява да изпаднете отново в безсъзнание. Може да успеете да избегнете сънната парализа, като си почивате достатъчно и избягвате наркотици и алкохол.

Вероятно в огромното мнозинство от случаите сънната парализа е просто странност в REM цикъла на човека, а не духовна атака. В същото време не може да се отрече, че демоните могат да ни атакуват и го правят. Тогава изглежда правдоподобно, че демоните могат да ни атакуват и го правят, докато спим. В Евангелията няколко случая на демонична атака са свързани с ясни физически симптоми. Така че е възможно демонична атака да доведе до симптоми, наподобяващи сънна парализа. Какъвто и да е случаят, ние имаме Бог, който бди над нас, независимо дали сме будни или спим (1 Йоан 4:4).

"В мир ще легна и ще спя, защото само Ти, Господи, ме правиш да живея в безопасност" (Псалм 4:8).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Сънната парализа резултат ли е от духовно нападение?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries