settings icon
share icon
Въпрос

Библията одобрява ли робството?

Отговор


Библията не осъжда изрично практиката на робството. Тя дава указания за това как трябва да се отнасяме към робите (Второзаконие 15:12-15; Ефесяни 6:9; Колосяни 4:1), но като цяло тази практика не е обявена за незаконна. Мнозина смятат, че Библията оправдава всички форми на робство. Това, което много хора не успяват да схванат е, че робството в библейски времена е много различно от робството, което беше практикувано в последните няколко столетия в много части на света. Робството в Библията не се основава единствено на расов принцип. Хората не са били поробени поради тяхната националност или цвета на кожата си. В библейски времена робството е било повече от социалното положение. Хората са се продавали като роби, когато не са могли да плащат дълговете си или да подсигуряват семейството си. В новозаветни времена понякога лекари, юристи и дори политици са били роби на някой друг. Някои хора всъщност са избирали да бъдат роби, така че всичките им потребности да бъдат могат да бъдат задоволявани от техния господар.

Робството от последните няколко века е било често основано изключително на цвета на кожата. Негрите са били считани за роби поради тяхната националност – много собственици на роби наистина са вярвали, че негрите са „по-долни човешки същества” от белите хора. Библията най-категорично осъжда робството на основа раса. Разгледайте робството, което евреите преживяха, когато бяха в Египет. Евреите бяха роби не по избор, а защото бяха евреи (Изход 13:14). Язвите, които Бог изля върху Египет, показват какво мисли Бог за расовото робство (Изход 7-11). Така че, да, Библията осъжда някои форми на робство. В същото време, Библията изглежда, че позволява други форми на робство. Ключовият въпрос е, че робството, което Библията допуска, по никакъв начин не прилича на расовото робство, което порази нашия свят през последните няколко века.

Друг ключов момент е, че целта на Библията е да посочи пътя към спасението, а не да реформира обществото. Библията често подхожда към въпросите от вътре навън. Ако един човек преживее любовта, милостта и Божията благодат, получавайки Неговото спасение – Бог ще преобрази душата му, променяйки начина, по който той мисли и действа. Човек, който е опитал Божия дар на спасение и свобода от робството на греха и Бог преобразява душата му, той ще осъзнае, че поробването на друго човешко същество е грешно. Човек, който наистина е изпитал Божията благодат, от своя страна ще бъде милостив към другите. Това би била библейската рецепта за прекратяване на робството.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библията одобрява ли робството?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries