settings icon
share icon
Въпрос

Библейско ли е да си повален от Духа?

Отговор


Най-често „повалянето от Духа” се случва, когато служител полага ръце върху някой, и този човек рухва на пода, уж повален от силата на Святия Дух. Тези, които практикуват поваляне от Духа използват откъси от Библията, които говорят за хора, че са станали „като мъртви” (Откровение 1:17), или че са паднали върху лицата си (Езекиил 1:28; Даниил 8:17-18, 10:7-9). Но има много контрасти между това библейско падане върху лице и практиката да си повален от Духа.

1. Падането по лице в Библията е реакция на човек спрямо това, което е видял във видение или в силно необичайно събитие, като преображението на Христос (Матей 17:6). В небиблейската практика да си повален от Духа, човек реагира на нечие докосване или на движението на ръката на говорителя.

2. Случаите в Библията са малко, и се срещат в живота на малко хора, и то рядко. В явлението да си повален от Духа падането е повтарящо се събитие и преживяване, което се случва на много хора.

3. В библейските случаи хората падаха по лице в благоговение пред това или този, когото виждаха. Във фалшификацията „поваляне от Духа”, те падат по гръб, или в реакция на ръкомахането на говорителя, или в резултат на докосване (или в някои случаи бутане) от водача на църквата.

Ние не твърдим, че всички примери за поваляне от Духа са фалшиви или реакции на докосване или бутане. Много хора твърдят, че преживяват енергия или сила, която ги кара да падат по гръб. Ние, обаче, не виждаме библейско основание за тази концепция. Да, може да участва някаква енергия или сила, но ако има такава, най-вероятно тя не е от Бога и не е резултат от делото на Святия Дух.

Тъжно е, че хората търсят такива странни фалшификации, които не произвеждат духовен плод, вместо да преследват практичния плод, който Духът ни дава с цел прославяне на Христос в нашия живот (Галатяни 5:22-23). Изпълването на християнина със Святия Дух не се засвидетелства чрез такива фалшификации, но чрез живот, който прелива от Словото на Бог по такъв начин, че преизобилства с прослава, благодарност и покорство на Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библейско ли е да си повален от Духа?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries