settings icon
share icon
Въпрос

Възможно ли е цялостно освещаване/безгрешно съвършенство в този живот?

Отговор


Ефесяни 4:13 казва, че духовните дарби се дават, за да изграждат тялото Христово „докле всички достигнем в единството на вярата и на познаването на Божия Син в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота.“ Някои преводачи казват, че ще станем „съвършени“ (вместо „пълнолетно мъжество“), и от това някои хора погрешно са помислили, че можем да постигнем безгрешно съвършенство в този живот. Библията учи, че докато сме в плътта винаги ще се борим с греховната природа (вижте Римляни 7:14-24). Никой няма да бъде „съвършен“ (безгрешен) докато не стигнем небето.

Думата, преведена „пълнолетно мъжество“ в Ефесяни 4:13 е гръцката дума teleios (tel’-i-os). Тя се използва навсякъде в Новия Завет да означи „съвършен“, „пълен“ „пълнолетен“ и „зрял“. Това, което Ефесяни 4:13 учи, е че колкото повече израстваме в Христос, толкова по-силни и обединени ще бъдем като църква. Стихът не означава, че ще спрем да съгрешаваме.

Друг пасаж, който понякога причинява объркване, е Колосяни 1:28, койтов някои преводи казва, че Павел иска да „предоставим всеки човек съвършен в Христа“. Също в Колосяни 4:12 Павел се моли да „стоите съвършени и напълно уверени във всичко що е Божия воля“. В двата стиха думата perfect трябва да се преведе като „зрял“ или „пълнолетен“,а не „съвършен“ в смисъла да нямаш грях.

Като човешки същества сме обвързани с проклятието на Адам в този свят. Няма значение колко усилено се опитваме да не сътгрешаваме, ние все пак ще съгрешаваме срещу Бог. Апостол Павел упрекнал Петър за проявяването на протежиране (Галатяни 2:11-13). По-късно при служението си Павел нарекъл себе си главатарят на грешниците (1 Тимотей 1:15). Петър, Яков, Йоан и Павел, всички те, признали, че били несъвършени. Как можете вие или аз да твърдим нещо различно?

Истинско съвършенство няма да настъпи до Грабването на църквата, когато ще се вдигнем да срещнем Исус във въздуха (1 Солунци 4:17). По това време ще получим ново тяло (Филипяни 3:20,21; 1 Коринтяни 15:54). Ще посетим Съдийския Престол на Христос (2 Коринтяни 5:10), където нашите дела ще бъдат съдени и ще бъдат раздадени награди (1 Коринтяни 3:9-15). Тогава ще живеем вечно и ще управляваме с Христос в безгрешно съвършенство.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Възможно ли е цялостно освещаване/безгрешно съвършенство в този живот?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries