settings icon
share icon
Въпрос

Какво има да каже Бог на самотните майки?

Отговор


Библията не споменава пряко самотните майки, но има много примери за Божието нежно взаимодействие с жени, майки, вдовици и техните деца. Тези примери и Божията нежност се отнасят независимо дали майката е самотна или омъжена или разведена. Бог познава всеки човек интимно и напълно познава нейната ситуация. Библията предупреждава, че сексът извън брака е греховен и опасен и ще донесе проблеми, един които е, че жената може да се наложи да отглежда детето сама, което е несъмнено трудно. И ако нейният собствен грях има за резултат самотно майчинство, нашият милостив Бог въпреки това все така желае да донесе помощ и утеха. И което е по-добро, е че Той предлага прошка за онези грехове чрез Исус Христос и вечната утеха на небето за майката, която Го приеме, децата, които Го приемат, и дори отчуждения баща, който Го приеме!

Но често жената се оказва сама при отглеждането на децата без собствена вина. За съжаление жените са често невинни жертви на свят, разтърсван от войни и тероризъм. Съпрузите отиват на война и никога не се връщат, безкористно отдавайки живота си за своята страна. Ако смъртта на съпруга е оставил жената сама с деца, несъмнено Бог ще помогне и ще утеши тази жена.

Бог се грижи за семействата. Но Той е по-загрижен всеки човек, без значение как изглежда нейното семейство, да се покае за греха и да дойде във взаимоотношение с Него. Той иска от нас да Го познаваме, защото когато Неговите творения Го познават, това ни носи радост и на Него носи слава. Ние се съсредоточаваме върху подробностите от живота си като се безпокоим какво си мислят за нас другите хора и дали църквата ще ни приеме и дали сме напълно разрушили нещата. Но Бог призовава християнина в радостта да не се тревожи. Той е казал, че трябва да прехвърлим всичките си грижи върху Него, тъй като Той се грижи за нас (1 Петрово 5:7). Той иска да носи товара и да прости греховете ни и после да забрави за греховете ни и да ни помогне да продължим напред. Всичко, което Той иска от нас, е да Го познаваме, да се радваме в Него и да Му се доверим. Самотните майки често са много отговорни хора и понякога може да бъде трудно просто да „отхвърлят" тревогите и грижите. Самотната майка може да се чувства виновна като само мисли за това! Но Бог ни заповядва да го направим все пак, да прекарваме малко време всекидневно, съсредоточени върху Него, и да вярваме (през останалата част от деня), че Той ще ни осигури, физически и емоционално, като се облегнем на Него.

Как би изглеждало самотната майка да отдели време да чете Библията и да се моли. Тя може да си мисли: „Просто нямам време за това между работата и отглеждането на детето и грижата за къщата и всичко друго." Но ако дори за половин час, когато детето й спи или бъде наглеждано от роднина или приятелка, тя може да отдели време да поговори с Бог в молитва и да се вслуша в Неговия глас в Писанието, дори ако това означава да не изчисти този куп чинии, тя ще открие, че Неговата удивителна сила и утешаващо присъствие ще бъдат с нея през остатъка от деня. Запомнянето на стихове като „Господ е откъм мене; няма да се убоя; Що може да ми стори човек?" (Псалом 118:6) или „За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява" (Филипяни 4:13) ще помогне да осигури осезаеми напомняния за Неговата любов и закрила, когато нещата станат трудни или стресиращи.

Така, какво има да каже Бог на самотните майки? Същото нещо, което Той има да казва на всеки друг. Покайте се от греха, повярвайте в Христос за прошка, общувайте с Бог чрез молитва, слушайте Неговия глас чрез Писанието, облегнете се на Бог за сила при изпитания и положете надеждата си в удивителния вечен живот с Него, който Той е планирал. „Каквото око не е видяло и ухо не е чуло, и на човешко сърце не е идвало, това е приготвил Бог за тези, които Го любят" (1 Коринтяни 2:9).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво има да каже Бог на самотните майки?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries