settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за употребата на наркотици?

Отговор


Библията не разглежда пряко никаква форма на употреба на незаконни наркотици. Няма изрични забрани за кокаин, хероин, екстази или метамфетамини . Не се споменават марихуана, канабис, вълшебни гъби или (LSD). Нищо не се казва за i методиte на приемането им. Това обаче не означава, че употребата на наркотици за развлечение е допустима. Напротив, има няколко много ясни библейски принципа, които поставят употребата на наркотици извън сферата на приемливото поведение.

Като начало, християните са под универсален мандат да уважават и да се подчиняват на законите на земята (Еклисиаст 8:2-5; Матей 22:21; 23:2-3; Римляни 13:1-7; Тит 3:1; 1 Петрово 2:13-17). Единственият случай, в който ни е позволено да не се подчиняваме на законите на страната, е когато законите нарушават някакви божествени императиви (Даниил 3 и 6; Деяния 5:29). Няма други изключения от това правило. Противно на общоприетото схващане, простото несъгласие със закон не представлява право за нарушаването на този закон.

Мнозина твърдят, че употребата на марихуана не изисква забрана. Те твърдят, че пушенето й в нарушение на закона не е оправдано. Аргументазията ин е основана на това, че е лицемерие да забрани на тревата, като същевременно се позволява консумацията на никотин и алкохол. Тези, които спорят по този въпрос, може да са искрени в убеждението си, но въпреки това грешат. Сърдечното пренебрежение към закона не оправдава безнаказаността към него, както самият наш Господ каза ясно. Докато укоряваше фарисеите, че са превърнали Мойсеевия закон в прекомерно потискащо иго, Христос все пак изисква от учениците си да се подчинят на несправедливо суровите им изисквания (Матей 23:1-36, особено 1-4). Послушното подчинение на властта и търпеливото постоянство чрез несправедливо страдание и/или възприемана несправедливост (1 Петър 2:18-23) е висок стандарт на Бог за нас, дори ако това означава да се въздържаме от марихуана в съответствие с „несправедливото“ законодателство.

Не само трябва да се подчиняваме на властта, но новородените християни са допълнително ограничени от “мандат” да живеят без укор в името на Евангелието (1 Коринтяни 10:32; 2 Коринтяни 4:2; 6:3; Тит 2:1-8; 2 Петрово 3:14). Излишно е да казвам, че престъпността е много укорителна.

Очевидно този първи принцип не засяга употребяващите наркотици, живеещи в нации като Холандия, където употребата на наркотици за развлечение е законна и допустима. Има обаче и по-универсално приложими принципи. Например, всички християни трябва да бъдат добри настойници на това, което Бог ни е поверил, независимо от нашата национална идентичност (Матей 25:14-30). Това включва и нашите земни тела. За съжаление употребата на незаконни наркотици е изключително ефективен начин да унищожите здравето си, не само физически, но и психически и емоционално.

Марихуаната, въпреки че е най-малко вредна от всички незаконни наркотици, все още е потенциално смъртоносна. Привържениците на марихуаната се утешават с факта, че за разлика от повечето други незаконни наркотици, привидно е невъзможно фатално предозиране с трева чрез нормална консумация (т.е. пушенето). Но това не намалява потенциално фаталните рискове от рак на белия дроб, емфизем и други форми на хронична обструктивна белодробна болест, причинена от дим от марихуана. Макар че марихуаната може да се приема без да се пуши, като по този начин се елиминират тези рискове, все още остават отрицателни физиологични и психологически последици, включително увреждане на репродуктивната система, имунната система и когнитивните способности.

Отвъд настойничеството, като християни, телата ни не са наши. Ние „бяхме купени с цена“ (1 Коринтяни 6:19-20), „И ако призовавате като Отец Този, Който без лицеприятие съди според делото на всеки, то прекарайте със страх времето на вашето пребиваване на тази земя, като знаете, че не с преходни неща – сребро или злато, сте изкупени от суетния живот, предаден ви от бащите ви, а със скъпоценната кръв на Христос, като на агнец – без недостатък и пречист,

“ ( 1 Петър 1:17-19). Изкупил ни със собствения Си живот, Христос се радва да създаде в нас нещо съвсем ново, дори нещо малко странно. Като се всели в нас със Своя Дух, Той ни превърна в своеобразни органични храмове. Така че сега грижата за нашето здраве не е само въпрос на добро стопанисване. Става дума за благоговейно благочестие. Това е едновременно удивително и ужасяващо.

Друг библейски принцип се отнася до нашата податливост към измама. Като грешни същества сме склонни към заблуда. И тъй като ние сме обекти на силната Божия обич, Неговите врагове са наши врагове. Това включва врага, дявола, бащата на лъжата (Йоан 8:44), най-страшният и решителен противник. Всички апостолски увещания да останем трезви и бдителни (1 Коринтяни 15:34; 1 Солунци 5:4-8; 2 Тимотей 4:5; 1 Петър 1:13; 4:7; 5:8) са предназначени да ни напомнят , че трябва да бъдем бдителни срещу хитростите на дявола (1 Петър 5:8), който се стреми да ни оплете чрез измама. Трезвеността също е важна за молитвата (1 Петър 4:7), както и послушанието към Бога (Исая 1:10-17).

Що се отнася до наркозависимостта, не всички забранени наркотици предизвикват физическа зависимост. Независимо от това, всички те са психологически пристрастяващи. Докато повечето хора са запознати с физическата зависимост, при която тялото става физически зависимо от вещество, за да може да функционира правилно, психологическата зависимост е по-малко известна. Психологическата зависимост е поробване на ума, често се характеризира с натрапчиви тенденции и липса на желание за отказване. Докато физическата зависимост подчинява тялото, психологическата подчинява волята. Потребителите са склонни да казват неща като: „Мога да се откажа, ако исках, но просто не искам“. Такова отношение има тенденция да гарантира дългосрочна употреба на наркотици, при която употребяващите стават поклонници в противоречие с много трогателен библейски принцип. Факт е, че никой не може с цялото си сърце да служи на двама господари (Матей 6:24; Лука 16:13). Всяко време, прекарано на колене пред бога на наркотиците, е време, прекарано с обърнат гръб към Бога на Библията.

В обобщение, Библията ни учи, че „ и ни учи да се отречем от нечестието и от светските страсти и да живеем благоразумно, праведно и благочестиво в настоящия свят[, “ (Тит 2:12).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за употребата на наркотици?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries